Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується ввести механізм корпоративного договору

1 березня 2016, 12:39
1624
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4160 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно корпоративних договорів"яким пропонується ввести в чинне законодавство норми про укладення корпоративних договорів - договорів про реалізацію прав учасників (засновників) товариства з обмеженою відповідальністю і договорів між акціонерами.

Проект розроблявся Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку спільно з Міністерством фінансів, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Асоціацією юристів України та ін.

Законопроектом пропонується ввести механізм корпоративного договоруякий широко застосовується в розвинених економіках для структуризації взаємин між акціонерами або учасниками ТОВ.

Нині єдиною нормою, що регламентує право акціонерів укладати акціонерний договір, являється норма абзацу 7 частин 1 статті 29 Закону "Про акціонерні товариства", яким визначено, що статутом суспільства може бути передбачена можливість укладення договору між акціонерами, по якому на акціонерів покладаються додаткові обов'язки, у тому числі обов'язок участі в загальних зборах, і передбачається відповідальність за його недотримання. Проте досвід показав неефективність застосування цієї норми у зв'язку з недостатнім законодавчим врегулюванням процедур укладення таких договорів і неузгодженістю з іншими законодавчими актами.

У НКЦБФР відмічають, що світовий досвід свідчить про широке застосування механізмів укладення корпоративних договорів як одного з ефективних засобів захисту прав і інтересів інвесторів. Тому прийняття змін дасть можливість ввести в українське законодавство кращі практики інших юрисдикцій і спростить залучення інвестицій для вітчизняних компаній.

Коментуючи законопроект, голова НКЦБФР Тимур Хромаев відмітив, що корпоративний договір є одним з найефективніших засобів захисту прав і інтересів інвесторів, а його законодавче врегулювання сприятиме підвищенню рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах.

Джерело: НКЦБФР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини