Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рішення органів адвокатського самоврядування не можна оспорити в адмінсуді

1 березня 2016, 10:38
1366
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на спільному засіданні судових палат у цивільних і адміністративних справах 17 лютого 2016 року розглянув справу 6-2873цс15 за позовом Романа Трускавецького до Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів Київської області, третя особа - Рада адвокатів м. Києва про визнання права, припиненні дії, що порушує право, визнанні незаконним рішення, відновленні положення, що існувало до порушення, відшкодуванні збитків і моральної шкоди.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Статтею 2 Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" встановлено, що адвокатура України - недержавний самоуправляемый інститут, що забезпечує здійснення захисту, представництва і надання інших видів правовій допомозі на професійній основі, а також що самостійно вирішує питання організації і діяльності адвокатури в порядку, встановленому справжнім Законом.

З метою забезпечення належного і дотримання гарантій адвокатської діяльності, захисту професійних прав адвокатів, забезпечення високого професійного рівня адвокатів і вирішення питань дисциплінарної відповідальності адвокатів в Україні діє адвокатське самоврядування.

Згідно частини першої статті 43 Закони адвокатське самоврядування грунтується на принципах виборності, гласності, обов'язковості для виконання адвокатами рішень органів адвокатського самоврядування, підзвітності, заборони втручання органів адвокатського самоврядування в професійній діяльності адвоката.

На рішення органу адвокатського самоврядування з питань організації і діяльності адвокатури, зокрема про розмежування юрисдикції кваліфікаційно-дисциплінарних комісій, через положення пункту 4 частини третьої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства юрисдикція адміністративних судів не поширюється.

У даній справі, позивач, що є адвокатом, оспорює рішення Ради адвокатів України від 16 лютого 2013 року "Про розмежування юрисдикції кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури і рад адвокатів м. Києва і Київської області". Рішенням встановлено, що на адвокатів, які за станом на 19 листопада 2012 року отримали свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю в КДКА Київської області і адресу робочого місця яких знаходиться в Києві, поширюється юрисдикція КДКА Київської області. Ці адвокати підлягають дисциплінарній відповідальності і беруть участь в адвокатському самоврядуванні, платять щорічні внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування і реалізують інші права і свої обов'язки, передбачені законом, в органах адвокатського самоврядування Київської області. Критерієм, на підставі якого встановлюється розмежування в ЕРАУ і юрисдикцій, є дата рішення і найменування органу, що видав посвідчення на заняття адвокатською діяльністю. Навпроти вказаних осіб в ЕРАУ відзначається Київська обласна КДКА.

Відповідно до пункту 16.1.6 Регламенту Ради адвокатів України, прийнятої в цілях реалізації повноважень, наданих законом, рішення Ради адвокатів України обов'язкові до виконання адвокатами, адвокатськими об'єднаннями, бюро, регіональними органами адвокатського самоврядування.

За результатами розгляду справи ВСУ вказав на помилковість виводів нижчих судів про те, що вирішення суперечки, що виникла між сторонами у справі, слід здійснювати в порядку адміністративного судочинства.

В той же час суддя Юрій Сенин висловив особлива думкау якому, зокрема, посилаючись на рішення ЕСПЧ у справі "Бузеску проти Румунії", зробив висновок про публічний, владно-управлінський характер стосунків, що виникли між сторонами у зв'язку з прийняттям Порадою адвокатів рішення про розмежування юрисдикцій КДКА. Суддя Ю. Сенин вважає, що в справі, що переглядається, суди дійшли правильного висновку про те, що ця суперечка не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а його рішення слід здійснювати в порядку адміністративного судочинства.

У рішенні "Бузеску проти Румунії" ЕСПЧ відмітив, що Рада адвокатів Румунії є законодавчо певним органом, який наділений адміністративними, а також нормотворчими повноваженнями, а також має на меті забезпечення загального громадського інтересу, що стосується адвокатів, через здійснення публічного контролю.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини