Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про ГБР

1 березня 2016, 09:49
3968
1
Реклама

Сьогодні, 1 березня, набув чинності Закон № 794 - VIII про Державне бюро розслідувань.

Законом визначаються правові основи організації і діяльності Державного бюро розслідуваньяке є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність в цілях попередження, виявлення, припинення і розкриття злочинів, віднесених до його компетенції.

Заборонено незаконне втручання
державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, політичних партій, громадських об'єднань, інших фізичних або юридичних осіб в діяльність ГБР.

Будь-які вказівки, пропозиції, вимоги, доручення, що спрямовані в ГБР і його службовцем, відносяться до питань досудового розслідування в конкретних карних процесах, є неправомірними і не підлягають виконанню. У разі отримання такої вказівки, вимоги, доручення і так далі працівник ГБР негайно інформує про це у письмовій формі директора ГБР.

Визначені основні завдання ГБР:

- виявлення, розкриття, припинення і розслідування злочинів, пов'язаних з діяльністю організованих груп і злочинних організацій;

- виявлення, розкриття і розслідування випадків тортур і інших злочинів, пов'язаних з жорстоким, нелюдяним або принижуючим гідність поводженням або покаранням, досконалі працівниками правоохоронних органів;

- виявлення, розкриття і розслідування особливо тяжких насильницьких злочинів, за які Карним кодексом України передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі;

- розкриття і розслідування злочинів, здійснених посадовцями, що займають особливо відповідальне положення відповідно до частини першої статті 9 Закону про державну службу, особами, посади яких віднесені до першої - третьою категоріям посад держслужби, суддями і прокурорами (крім випадків, коли ці злочини віднесені до перебування під слідством детективів НАБУ);

- розкриття і розслідування злочинів, здійснених посадовцями Національного антикорупційного бюро України, прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (крім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів віднесене до перебування під слідством детективів підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України).

Законом визначені повноваження Державного бюро розслідувань, встановлені особливості отримання заяв і повідомлень про карні правопорушення.

Також визначена структура і чисельність ГБР, порядок призначення директори ГБР і його заступників, повноваження директора, обмеження відносно співробітників ГБР, фінансове і матеріально-технічне забезпечення, соціальний, правовий захист і відповідальність працівників, взаємодія ГБР з іншими держорганами, особливості демократичного громадянського контролю за діяльністю ГБР, забезпечення прозорості діяльності ГБР.

Метою Закону є реалізація Завершальних і Перехідних положень Карного процесуального кодексузгідно з якими окремі його норми вводяться в дію з дня створення ГБР. Рядом положень КПК передбачено здійснення досудового розслідування карних виробництв слідчими ГБР.

Відмітимо, що учора сформована конкурсна комісія по проведенню конкурсу на заняття посади директора Держбюро розслідувань, а також створене ГБР як ЦОИВ.

При цьому у ВР чекає розгляду законопроект, яким пропонується перенести набуття чинності Закону про ГБР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини