Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді можуть подати декларацію про приватні інтереси

25 лютого 2016, 17:18
988
0
Автор:
Реклама

Рада суддів України рішенням від 4 лютого 2016 роки № 2 затвердив Порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства відносно конфлікту інтересів в діяльності суддів і інших представників судової системи і його врегулювання.

Передбачено впровадження системи добровільного розкриття і реєстрації суддями (і іншими представниками судової системи, наприклад, членами УСЮ, ВККС) переліку приватних інтересівнаявність яких може вплинути на об'єктивність і безсторонність при ухваленні рішень. Суб'єкт конфлікту інтересів подає добровільну декларацію про приватні інтереси. Її форма затверджена в додатку до Порядку. У декларації вказуються особисті дані декларанта, його місце роботи, дані про зв'язки з фізичними особами (дані про членів сім'ї, близьких і інших особах, зв'язки з якими можуть викликати наявність конфлікту інтересів), зв'язки з юридичними особами, індивідуальна (викладацька, наукова і творча) діяльність, заключеные угоди.

Рада суддів веде реєстрацію, облік звернень про конфлікт інтересів, у тому числі і від будь-яких физ- чи юрособ. Комітет етики, врегулювання конфлікту інтересів і професійного розвитку суддів, інші уповноважені Радою суб'єкти перевіряють наявність підстав для початку дисциплінарного або карного провадження відносно судді, представника судової системи (у тому числі - чи мало місце обов'язкове повідомлення про конфлікт інтересів з його боку і своєчасність обов'язкового повідомлення), визначають, по можливості, заходи попередження або врегулювання конфлікту.

Конфлікт інтересів може бути врегульований як самостійно, так і зовнішніми заходами. Способи самостійного врегулювання: самовідвід; розкриття інформації про конфлікт інтересів, якщо після такого розкриття сторонами процесу або іншими зацікавленими особами не було заявлено відведення; усунення від виконання завдання, здійснення дій, ухвалення рішень, не пов'язаних із здійсненням правосуддя або участь в його прийнятті в умовах реального або потенційного конфлікту інтересів; усунення відповідного приватного інтересу з наданням підтверджувальних документів Раді суддів; представлення заяви про перегляд об'єму службових повноважень, не пов'язаних із здійсненням правосуддя, з метою виключення чинників, які спричинять конфлікт інтересів; уявлення заяви про переклад на іншу посаду або до іншого суду; подача заяви про звільнення; уявлення добровільної декларації про приватні інтереси.

Заходи зовнішнього врегулювання застосовуються Радою суддів, якщо конфлікт інтересів не можна врегулювати самостійно. В цьому випадку суддя повинен звернутися в Раду суддів. Врегулювання Радою конфлікту інтересів може здійснюватися також у зв'язку з: обов'язковим повідомленням і іншою заявою суб'єкта конфлікту інтересів; повідомленнями інших осіб про конфлікт інтересів; повідомленнями ЗМІ і відомостями про конфлікт інтересів з інших публічних джерел.

Для врегулювання конфлікту інтересів Рада суддів приймає рішення про рекомендацію відносно:
1) усунення особи від виконання завдання, здійснення дій, ухвалення рішення, не пов'язаних із здійсненням правосуддя або участі в його прийнятті в умовах реального або потенційного конфлікту інтересів;
2) усунення відповідного приватного інтересу з наданням підтверджувальних документів Раді;
3) перегляд об'єму службових повноважень особи, не пов'язаних із здійсненням правосуддя;
4) переклад на іншу посаду або до іншого суду;
5) звільнення;
6) відгук особи суб'єктом обрання (відносно членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів) та ін. (в межах компетенції).

За результатами розгляду зверненьповідомлень, заяв і іншої інформації про конфлікт інтересів, Рада суддів може:
1) звернутися у ВККС і УСЮ про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності;
2) повідомити постійну комісію з питань і етики Конституційного Суду України про наявність конфлікту інтересів, несвоєчасне повідомлення або несполучення про конфлікт інтересів судді Конституційного суду України;
3) повідомити ВККС про конфлікт інтересів її голови або членів;
4) звернутися в органи, уповноважені здійснювати карне виробництво і / або провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно суб'єктів конфлікту інтересів.

Передбачено ведення реєстрів обов'язкових повідомлень про конфлікт інтересів, звернень про поведінку суб'єктів конфлікту інтересу, звернень за роз'ясненням про наявність або відсутність конфлікту інтересів, декларацій про приватні інтереси.

Також на засіданні 4 лютого були затверджені Порядок формування, ведення, обліку і зберігання особистих справ суддів, Коментар до Кодексу суддівської етики

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини