Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ назвав перелік причин припинення поручительства

25 лютого 2016, 15:05
3513
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 17 лютого 2016 року розглянув справу 6-3176цс15 за позовом "Укргазбанку" до позичальника і поручителя про стягнення заборгованості за кредитним договором і звернення стягнення на предмет запоруки.

При розгляді була сформована наступна правова позиція. Згідно частини першої статті 559 Цивільного кодексу поручительство припиняється, зокрема, у разі зміни зобов'язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшується об'єм його відповідальності.

До припиненню поручительства приводять такі зміни умов основного зобов'язання без згоди поручителя, які привели до збільшення об'єму відповідальності останнього.

Збільшення відповідальності поручителя внаслідок зміни основного зобов'язання виникає у випадку:

- підвищення розміру відсотків;

- відстрочення виконання, що призводить до збільшення періоду, за який нараховуються відсотки за користування чужими грошовими коштами;

- встановлення (збільшення розміру) неустойки;

- встановлення нових умов про порядок зміни процентної ставки у бік збільшення і тому подібне.

Таким чином, в зобов'язаннях, в яких беруть участь поручителі, збільшення кредитної процентної ставки навіть за згодою банку і боржника, але без згоди поручителя або відповідної умови в договорі поручительства, не дає підстав покладання на останнього відповідальності за невиконання або неналежне виконання позичальником своїх зобов'язання в'язаний перед банком.

У цій справі суди попередніх інстанцій обгрунтовано задовольнили позовні вимоги про стягнення заборгованості з поручителя, оскільки які-небудь зміни, про внесення яких кредитор зобов'язаний повідомити і отримати згоду від поручителя, в кредитний договір не вносилися, а поручитель зобов'язався солідарно відповідати перед кредитором за виконання боржником зобов'язань за кредитним договором, умовами якого передбачено збільшення розміру процентної ставки на 1% на залишок кредитної заборгованості за наявності простроченої заборгованості.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини