Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уточнені особливості надання держпідтримки національним фільмам

23 лютого 2016, 16:06
585
0
Автор:
Реклама

Постановою від 27 січня 2016 року № 81 Кабмін затвердив Зміни в Положення про державну підтримку національних фільмів в продюсерській системі.

Держкіно формує програму фільмів, які створюються і поширюються по держзамовленню або при державній фінансовій підтримці, з урахуванням укладення експертній комісіїяка складається з продюсерів, дистриб'юторів, демонстраторів фільмів, представників творчих професій, телерадіокомпаній, організаторів кінофестивалів.

Персональний склад експертної комісії і положення про таку комісію, а також умови проведення конкурсу кінопроектів затверджуються Держкіно.

Держкіно видає суб'єктові продюсерської системи посвідчення національного фільму. У разі спільного кінематографічного виробництва, посвідчення національного фільму видається після підтвердження статусу продукту спільного виробництва відповідно до положень Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво. Це посвідчення підтверджує право суб'єкта продюсерської системи на виробництво, поширення і демонстрацію національного фільму, звернення до державних і недержавних організацій і установ, зарубіжним кіно-організаціям по допомогу або сприяння в проведенні цієї роботи.

Державна фінансова підтримка надається суб'єктам продюсерської системи (резидентам) у формі часткового фінансування випуску національних фільмів. Доля державної участі не повинна перевищувати 50 % (раніше - 70 %) кошторисній вартості випуску фільму.

Розмір державної фінансової підтримки обчислюється і визначається в межах встановлених граничних об'ємів такої підтримки з розрахунку на 1 фільм з урахуванням обмежень за тривалістю фільму і вартості 1 хвилини екранного часу по видах фільмів. Вказані показники щорічно затверджуються Держкіно в розрізі видів фільмів.

Зразковий договір про надання державної фінансової підтримки затверджується Мінкультури (раніше - Держкіно). У вказаному договорі обов'язково передбачаються вимоги відносно розподілу майнових прав на фільм між державою і суб'єктом продюсерської системи або повернення засобів державної фінансової підтримки.

На умовах держзамовлення випускаються переважно просвітницькі, документальні і анімаційні фільми, фільми для дітей, фінансування яких може складати до 100 % кошторисної вартості їх виробництва.

Держпідтримка поширення національного фільму може здійснюватися шляхом надання суб'єктові продюсерської системи бюджетних коштів на тиражування фільму. Проведення прем'єрних і тематичних показів, просування фільму до глядача, дублювання, озвучування або субтитрирование фільму на іноземних мовах з метою просування на зарубіжний кіноринок може здійснюватися за рахунок засобів спецфонду за відповідною бюджетною програмою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини