Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд залучив ряд доказів до справи про озброєну агресію РФ

23 лютого 2016, 12:00
1013
0
Автор:
Реклама

22 лютого відбулося чергове засідання за позовом керівника проекту "Відкритий Суд" Станіслава Батрина про встановленні факту озброєної агресії Російської Федерації проти України. Уперше в засіданні взяв участь представник Президента України.

Суд задовольнив ряд клопотань С. Батрина. Так, притягнений 752 листів доказівякі були предметом дослідження Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин трагічних подій, які привели до загибелі і захоплення бійців добровольчих батальйонів, а також Збройних сил України біля Иловайска. Таким чином, предметом дослідження стають конкретні дані про регулярні війська РФ, їх дії з підготовки до озброєного вторгнення і захоплення територій, підприємств, установ, організацій, обстріл, вбивства і постійне постачання зброї в Крим, так і на схід України. Це підтверджується офіційними відповідями Генштабу ВСУ, Міноборони, Міністерства внутрішніх справ, СБУ, Антитерористичного центру, органів розвідки, які є в матеріалах розслідування ТСК Верховної Ради.

Також суд задовольнив клопотання про допиті в якості свідків:

1) Сенченко Андрія Виленовича (в період окупації Криму і початку військових дій на Донбасі виконував обов'язки заступника керівника Адміністрації Президента України, займався звільненням заручників, евакуацією сімей українських військовослужбовців і виведенням військової техніки і озброєння з окупованого Криму, а також курирував Луганську область. Очолював тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з розслідування подій під Иловайском. Особисте майно свідка "націоналізоване" окупаційною владою. У будівлі, що належить на праві особистої власності свідкові, розміщене одно з підрозділів ФСБ РФ по Криму і Севастополю);

2) Веригину Ірину Костянтинівну (у момент першого захоплення СБУ в Луганській області була 1-м заступником голови Луганською ОГА, з 10 травня - ст. о. Голови Луганською ОГА. На території Луганської області організовувала будівництво блокпостів. Під час активних військових дій займалася евакуацією дітей і дорослих, організовувала роботу табору для переселенців, брала участь у відправці рідним тіл убитих українських військових. Була свідком обстрілу Станицеы Луганській з території РФ);

3) Коломийцева Олександра Анатолійовича (заступник командира окремого диверсійно-розвідувального загону "Патріот". Брав участь у боях за Дебальцево, Чернухино, Золоте, Станицю Луганську, Катериновку, брав участь в евакуації людей, доставці гуманітарної допомоги в Лисичанськ. У будинку свідка в окупованому Луганську знаходився штаб ФСБ РФ);

4) Калачева Олександра Григоровича (в період окупації Криму і початку бойових дій в Донецькій області проходив службу у військово-морських силах ВСУ. На початковому етапі окупації Криму знаходився із завданням в м. Керч на території 2 окремі батальйони морської піхоти (що було 501 окремого батальйону берегової оборони) ВМС ВСУ. У період з 25 березня по 10 квітня 2014 року знаходився в полоні ФСБ РФ, містився на гауптвахті ЧФ РФ. Його катували і двічі вивозили на розстріл. Після звільнення з-під арешту був переданий на материкову частину України в квітня 2014 року;

5) Воронченко Ігоря Олександровича (генерал-лейтенант. Під час захоплення Криму знаходився в полоні в Севастополі. Після звільнення брав участь у бойових діях на Донбасі. Нині проходить службу в ГШ ВС України);

6) Щекуна Андрейя Степановича (координатор цивільного руху "Євромайдан-Крим", 9 березня 2014 року був захоплений російськими військовими і знаходився в полоні 11 днів. Піддався тортурам, катуванням і був поранений. З 20 по 28 березня знаходився в Херсонській і Київській лікарнях).


Також суд задовольнив клопотання про витребуванні доказів озброєної агресії РФ від Міністерства внутрішніх справоскільки на офіційному сайті МВС була розміщена стаття під назвою "МВС має в розпорядженні докази участі військових частин РФ у бойових діях на стороні терористів".

До матеріалів справи були залучені документи: "Договір між Російською Федерацією і Республікою Крим в прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим і освіті у складі Російської Федерації нових суб'єктів (Москва, 18 березня 2014 р.) "; "Постанова конституційного суду Російської Федерації від 19 березня 2014 р. № 6-П м. Санкт-Петербург у справі про перевірку конституційності міжнародного договору, що не набув чинності, між Російською Федерацією і Республікою Крим про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим і освіту у складі Російської Федерації нових суб'єктів".

Також залучено інтерв'ю начальника Генштабу ВСУ Віктора Муженко, в якому він вказав, що Україна не веде боїв з підрозділами регулярних військ РФ.

Кирм того, суд задовольнив клопотання і вирішив залучити до справи копію рішення Суворовського районного суду м. Херсона від 04.09.2015 року (справа № 2о / 668/107/15) про встановлення факту, що має юридичне значення, - факту вимушеного переселення в результаті озброєної агресії Російської Федераціїа також рішення апеляційного суду Херсонської області від 17 грудня 2015 року, яким був підтверджений такий факт.

Наступний розгляд справи відбудеться 22 березня 2016 року в 8.30 у приміщенні Шевченківського районного суду міста Києва (Дегтяревская 31-А) під головуванням судді Юзьковой.

Участь в справі беруть: Батрин Станіслав Віталійович, Служба безпеки України, Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство юстиції України, Генеральна прокуратура України, Антитерористичний центр при СБУ, Посольство Російської Федерації в Україні, Президент України в особі Адміністрації Президента.

За інформацією проекту "Відкритий Суд"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини