Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки суддів, які проходять у справах Майдану", було покарано?

23 лютого 2016, 09:55
610
0
Автор:
Реклама

Учасники пресс-брифинга відповідали на питання, чи були покарані судді, які виносили рішення проти учасників мирних протестів 2013/2014годов. Відповідь, на жаль, виявилася невтішною.

"За ці два роки жоден суддя, який виносив неправосудні ухвали, не був покараний. Це означає, що зло процвітає і воно на сьогодні, на жаль, перемагає, - відмітила народний депутат України Олена Сотник. - А органи, які повинні стояти на варті правосуддя і впроваджувати в дію принцип невідворотності покарання, не виконують покладені на них функції і надії суспільства".

Зараз в парламенті знаходиться 12 уявлень Вищої ради юстиції про звільнення суддів, які вибирали найсуворіші заходи припинення проти активістів Майдану. Проте, за словами Олени Сотник, парламентарі не поспішають приймати рішення навіть по цих суддях, провина яких вже була доведена.

"Найбільша проблема полягає в тому, що судді не були самостійні в ухваленні своїх рішень. Це була системна робота, і ніхто не розглядає їх як виконавців і посібників злочинної влади. Зате вони весь цей час продовжують здійснювати правосуддя і виносити ухвалу ім'ям України", - відмітила народний депутат.

6 проти 330

"В цілому 330 суддів проходять у справах Майдану. Шість були звільнені, 12 чекають рішення, і жоден суддя не притягав до карної відповідальності ", - привів сумну статистику Роман Маселко, адвокат, активіст ВОО "Автомайдан".

Він переконаний, що зараз Вища рада юстиції по суті закриває очі на системну проблему в правосудді і сприяє ухиленню від відповідальності. А саме цей орган повинен не лише притягнути до відповідальності винних суддів, але і дати відповідь на питання, чому так сталося, і хто стояв за цими процесами.

Роман Маселко вказав на те, що діючий склад УСЮ не виправдовує довіри суспільства і призвав парламентарів заповнити дві вакансії за квотою Верховної Ради України, досі залишаються відкритими.

Судова креативність

Заступник голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, адвокат Маркіян Галабала, представив практику Вищого адміністративного суду України по відміні рішень УСЮ по притягненню суддів до відповідальності.

"Якщо поглянути на узагальнення практики ВАСУ 2011 року і порівняти з рішеннями лютого 2016 року, виявиться, що ця практика здійснила поворот на 180 градусів", - констатував він. І креативність в маніпулятивному трактуванні норм вражає. Так, наприклад ВАСУ дійшов висновку, що порушення присяги - це вид дисциплінарного стягнення. Відповідно, покарання може застосовуватися лише впродовж року у формі вимови або іншого незначного стягнення.

Чи "не покривають суддю колег по цеху? Чи є тут корупційна складова? На ці питання необхідно дати відповідь", - переконаний Маркіян Галабала.

Системні проблеми

"На жаль, Вищий адміністративний суд України фактично застосовує практику приховання і корпоративної солідарності і відміняє навіть ті небагато рішень, які виносяться УСЮ. Насправді, це "ведмедяча послуга" судовій системі, оскільки ми втрачаємо єдиний формат юридичного захисту своїх прав", - відмітив Денис Бугай, Президент Асоціації юристів України.

Він озвучив ряд системних проблем в роботі дисциплінарних органів, серед яких, - тривалий розгляд скарг, який рідко триває менше року. "І весь цей час суддя продовжують виносити ухвали ім'ям України, користуватися статусом і привілеями судді", - підкреслив він. Президент АЮУ переконаний, що реєстри відкритих дисциплінарних справ мають бути відкритими і знаходитися у відкритому доступі на сайтах ВККС і УСЮ, щоб суспільство володіло цією інформацією.

"Дисциплінарна відповідність суддів - це єдина можливість, яка дозволяє очищати судову систему, і є противагою радикальної ідеї вигнати усіх суддів і набрати нових", - заявив Денис Бугай.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини