Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес в соцсетях: юридичні тонкощі і практичні поради

19 лютого 2016, 15:15
3251
1
Автор:
Реклама

Соцсети стали невід'ємною частиною нашого життя. Мало хто зараз може відрізнитися відсутністю сторіночки у Фейсбуке або ж в Линкедине, Твиттере, Вконтакте і тому подібне Соцсети дають нам можливість спілкуватися в онлайн-режимі, ділитися з іншими своєю думкою. Для бізнесу це також альтернатива просування продукції, підбору кадрів, PR- акцій. Таке активне використання Інтернету створило грунт для багатьох судових конфліктів. Адже пиарясь, компанії часто забувають про права інтелектуальної власності і ділової репутації.

Тримаємо оборону в мережі

Ставши жертвою порушень прав інтелектуальної власності в мережі, обов'язково оперативно зафіксуйте дії зловмисника. До речі, якщо йдеться про серйозні порушення, print screen не врятує. Владислав Подоляк розповідає, що суд зазвичай не сприймає print screen як істотний доказ, тому для фіксації правопорушень в онлайн-просторі юрист радить звертатися до професіоналів. Приміром, відповідний досвід мають експерти Інституту судових експертиз або Інституту інтелектуальної власності.

У правовому форматі захист прав інтелектуальної власності в мережі включає такі кроки:

1) отримання інформації про особу порушника;

2) напрям порушникові cease and desist letter (лист про припинення правопорушень);

3) у разі продовження порушення - звернення за захистом до суду.

Слід зазначити, що Фейсбук також практикує припинення дії акаунту правопорушника. Але можливо це у разі систематичного вступу скарг на правопорушника.

Якщо ж захочете, щоб ваші дані назавжди видалили з соцсети, то ви маєте право бути забутим. ЕСПЧ офіційно визнав це право в 2014 році в справі Костехи.

Згідно з рішенням ЕСПЧ, право бути забутим (Right to be forgotten) дозволяє вимагати видалення своїх персональних даних із загального доступу через пошукові мережі.

Корпоративні правила по веденню соціальних сторінок

Якщо діяльність компанії відбивається в соцсетях, то правильно буде розробити Корпоративні правила по веденню соціальних сторінок. Такий документ повинен передбачати:

- дизайн корпоративної сторінки;

- тип контенту, який публікується;

- хто відповідальний за сторінку в мережі, за коментарі, запити дружби;

- принципи комунікації : корпоративний вординг, правила надання відповідей на питання, скарги про продукцію, питання про вакансію, питання журналістів, рекомендації, час надання відповідей;

- хто є цільовою аудиторією, з ким ведеться комунікація;

- план дій у разі настання надзвичайних ситуацій.

Крім того, щоб запобігти виникненню яких-небудь плям на репутації компанії, при веденні сторіночки керуйтеся правилами "чистого контенту". Це означає, що контент сторінки як текстовий, так і графічний має бути повністю унікальним, відповідати тематиці сайту, постійно оновлюватися. Також не забувайте видаляти спам і будь-які шкідливі повідомлення.

Особливу увагу приділите коментарям, адже національні суди, також як і ЕСПЧ, вважають, що відповідальність за коментарі несе власник сайту.

Детальніше про таку судову практику можете шанувати в матеріалах ЮРЛИГИ :
"Документ тижня" : судова справа про відповідальність за коментар в Інтернеті
Судовий дайджест: компенсація виплат, запит на інформацію і коментарі в Мережі
Про відповідальність сайту за розміщені користувачами коментарі
Відповідальність за анонімну інформацію несе власник сайту, - ВХСУ



Облік сторіночки в соцсети як активу

Сторінка в соціальній мережі відбивається у балансі як нематеріальний актив, якщо існує вірогідність отримання майбутніх нематеріальних вигод, пов'язаних з використанням соцсети, і вартість такого активу може бути точно визначена.

Сума усіх витрат, понесених підприємством на створення і підтримку сторінки в соціальній мережі, акумулюється на субрахунку 154 "Придбання (створення) нематеріальних активів", а після введення в експлуатацію списується на субрахунок 125 "Авторське право і суміжні з ним права".

Для цілей оподаткування витрати на придбання і підтримку сторінки в соціальній мережі, підлягають амортизації.

Як правильно використовувати мережі в робочих цілях?

Для багатьох співробітників, особливо піарників і маркетологів, соцсети є частиною роботи. Тому не зайвим буде, на думку юриста, передбачити такий трудовий обов'язок як використання соцсетей безпосередньо в трудовому договорі.

Якщо трудовий договір укладений, попередите працівника за 2 місяці про зміну істотних умов праці, і включите новий трудовий обов'язок в договір.

Таким чином, ви самі врегулюєте правила раціонального використання онлайн-простору вашими кадрами на благо компанії.

Також не забувайте, що ЕСПЧ рішенням від 12 січня 2016 року дозволив працедавцеві перевіряти, не використали працівники комп'ютер компанії для приватних цілей.

Топ-5 рад для життя бізнесу в режимі онлайн

Щоб узабезпечити бізнес від правопорушень в мережі, Владислав Подоляк пропонує наслідувати такі правила:

1) використовуйте для просування бізнесу відразу декілька соціальних мереж;

2) вибирайте інструменти, які відповідають специфіці вашого бізнесу;

3) не використовуйте нові способи просування бізнесу в мережі, не оцінивши спочатку можливі наслідки;

4) укладайте договори з особами, які ведуть сторінки в соціальних мережах;

5) встановите корпоративну політику діяльності компанії в онлайн-просторі.

Кристина Головко, ЮРЛИГА

Фотограф Ганна Напівянська

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини