Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС розповіла про оподаткування операцій по знищенню виробничого устаткування

15 лютого 2016, 14:31
942
0
Автор:
Реклама

У листі № 2976/10/28-10-06-11 ГФС роз'яснила нюанси оподаткування ПДВ господарських операцій по знищенню виробничого устаткування.

Відповідно до п. 189.9 ст. 189 НКякщо основні виробничі або невиробничі засоби ліквідовуються по самостійному рішенню платника податку, така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами, але не нижче за балансову вартість на момент ліквідації.

Норма п. 189.9 ст. 189 НК не поширюється на випадкиколи основні виробничі або невиробничі засоби ліквідовуються у зв'язку з їх знищенням або руйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у тому числі у разі викрадення основних виробничих або невиробничих засобів, яке підтверджується відповідно до законодавства або коли платник податку подає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розбирання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів іншим способом, внаслідок чого такі засоби не можуть використовуватися по первинному призначенню.

При цьому пп. 189.10 ст. 189 НК визначене, якщо в результаті ліквідації необоротних активів виходять комплектуючі вироби, складові частини, компоненти або інші відходи, які оприбутковуються на матеріальних рахунках з метою їх використання в госпдіяльності платника, на такі операції не нараховуються податкові зобов'язання.

Відповідно до підпунктів 41 і 43 Методичних рекомендацій по бухобліку основних засобівдля визначення непридатності основних засобівможливості їх використання іншими підприємствами, неефективності їх поліпшення (ремонту, модернізації і т. п) і оформлення відповідних первинних документів керівником підприємства створюється постійно діюча комісія, яка:

- здійснює безпосередній огляд об'єкту, підмета списанню;

- встановлює причини невідповідності критеріям активу;

- визначає осіб, з вини яких сталося передчасне вибуття основних засобів з експлуатації, вносить пропозиції відносно їх відповідності;

- визначає можливість продажу (передачі) об'єкту іншим підприємствам або використання окремих деталей, матеріалів, які можуть бути отримані при демонтажі, розбиранні (ліквідації) основних засобів, встановлює їх кількість і вартість;

- складає і підписує акти на списання основних засобів.

Складені комісією акти на списання основних засобів відбиваються в бухобліку.

Документами, що підтверджують знищення, розбирання або перетворення основного засобу являються висновки відповідній експертній комісії відносно неможливості використання в майбутньому цих засобів по первинному призначенню і акти на їх списання відповідної форми.

Отже, ліквідація основних засобів для цілей оподаткування не розглядається як постачанняу разі, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку (ліквідація у зв'язку з їх знищенням або руйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, у разі угону). При цьому ця обставина платник податків повинен підтверджувати чи документами відповідно до законодавства (сертифікат Торгово-промислової палати, акти державних, правоохоронних і судових органів, і т. п.) або шляхом уявлення контролюючому органу відповідних документів про знищення, розбирання або перетворення основних засобів. Такі документи подаються до податкової декларації по ПДВ за звітний період, в якому виникають такі обставини і здійснюється ліквідація основних засобів.

У випадку якщо основні засоби ліквідовуються по самостійному рішенню платника податку, така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких основних засобів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини