Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звернення стягнення на предмет іпотеки не призводить до заміни основного зобов'язання на забезпечувальне

15 лютого 2016, 13:50
2737
4
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на спільному засіданні судових палат у цивільних і господарських справах 3 лютого 2016 року розглянув справу 6-1080цс15 за позовом "Правэкс-банку" про стягнення заборгованості за кредитним договором шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки.

При розгляді Була сформована наступна правова позиція.

Згідно частини першої статті 33 Закону "Про іпотеку" у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов'язання іпотекодержатель має право задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки. Право іпотекодержателя на звернення стягнення на предмет іпотеки також виникає на підставах, встановлених статтею 12 справжнього Закону.

Право вибору конкретного чину звернення стягнення на предмет іпотеки покладається на іпотекодержателя. Відповідно до частини першої статті 11 ГПК суди повинні розглядати питання про можливість застосування звернення стягнення на предмет іпотеки способом, заявленим в позовній вимозі. При цьому здійснення обличчям права на захист не може ставитися в залежність від застосування ним інших способів правового захисту.

Звернення стягнення на предмет іпотеки не призводить до заміни основного зобов'язання на забезпечувальне. Тому задоволення вимог за справжнім основним зобов'язанням одночасно із зверненням стягнення на предмет іпотеки не викликає подвійного стягнення за основним зобов'язанням, оскільки домовленість сторін про його заміну забезпечувальним зобов'язанням відсутня.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини