Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокати консолідуються для спільних дій

15 лютого 2016, 11:47
1042
1
Автор:
Реклама

Асоціація юристів України (АЮУ) у зв'язку зі збільшенням випадків порушення прав адвокатів і посягань на їх безпеку виступила ініціатором круглого столу "Порушення прав і гарантій адвокатської діяльності і посягання на безпеку адвокатів як загроза правосуддю".

Місцем проведення круглого столу було принципово обраний Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції з метою донести усю серйозність ситуації, що склалася, безпосередньо парламентарям.

Асоціація юристів України систематизувала і представила увазі учасників круглого столу недавні випадки порушення прав і гарантій адвокатської діяльності і посягань на особисту безпеку і життя адвокатів.

"Ми бачимо, що правоохоронні органи проводять аналогію між адвокатом і його клієнтом. Почастішали випадки перешкоди здійсненню адвокатської діяльності, напади на адвоката, ушкодження майна, навіть вбивства. І це не пов'язано з тим, якою категорією справ займається адвокат - дрібними побутовими спорами або справами з політичним забарвленням ", - відмітив президент АЮУ Денис Бугай на відкритті заходу.

У свою чергу Олена Сотнику минулому адвокат, а нині народний депутат України, завірила колег в готовності сприяти вирішенню проблеми і просувати у ВРУ консолідовану позицію адвокатського співтовариства у вигляді спільних законопроектів, а також ініціювати проведення парламентських слухань. "Робота адвоката дуже допомогла мені в парламенті - де потрібно постійно відстоювати свою позицію і боротися", - відмітила вона.

Під час круглого столу адвокати, проти яких були здійснені неправомірні дії, ділилися своїми ідеями про шляхи вирішення ситуації.

Координатор Секції адвокатів і практикуючих юристів АЮУ, партнер АТ AVERLEX Віталій Сердюк висловився на користь активних дій, зокрема, проведення акцій протесту.

Голова Комітету АЮУ по карному і карно-процесуальному праву Євгеній Солодко знову притягнув увагу до необхідності посилення статусу адвоката і надання ефективних інструментів самозахисту.

Підтримуючи думки колег, член Правління АЮУ, керівний партнер АТ AVERLEX Ольга Просянюк відмітила, що діям адвокатів треба надати гласності: "Якщо ти проактивний і дієш публічно, це має ефект. На практиці це працює".



Менш радикально налагоджені колеги апелювали до необхідності законодавчих змін. Так, Ігор Фоминкерівний партнер Fomin & Partners, звернув увагу на необхідність посилення законодавчих прав і гарантій адвокатської діяльності. "Дуже багато наших опонентів, які порушують закони, носять в кишенях адвокатські посвідчення. І це створює перешкоди в роботі. Якщо є факти порушень, вони мають бути позбавлені свідчень", - додав він.

Залучаючись до обговорення, Марк Сегалголовний експерт по доступу до правосуддя і забезпечення права на захист проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні", запропонував посилити роботу з суддями, на яких покладено здійснення правосуддя в таких випадках, і проводити фото- і відео-фіксацію правопорушень. "Одна фотографія коштує більше, ніж тисяча слів", - переконаний він.

Колеги з Асоціації адвокатів України підтримали ідею об'єднання заради спільних дій, про що розповів президент ААУ Олег Рачук. У свою чергу, Зоя Ярошвіце-президент ААУ, притягнула увагу до проблем адвокатів з регіонів, які не відчувають спільності в адвокатурі. "Порушення прав адвокатів є системними, ми об'єднувати, ми повинні йти до адвокатів, ми повинні показати, що ми готові їх захищати, що ми сильні і об'єднані", - переконана вона.

За результатами обговорення адвокати вирішили максимально консолідувати зусилля для спільних дій. Зараз кожен учасник обговорення формує свої пропозиції і ідеї, які потім будуть об'єднані і реалізовані у формі спільних акцій і заходів із залученням засобів масової інформації і у вигляді конкретних законодавчих пропозицій.

За інформацією АЮУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини