Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як участь в Джессапе вплинула на подальшу кар'єру українських учасників?

15 лютого 2016, 09:45
2979
0
Автор:
Реклама

Андрій Гуменчук, юрист Avellum Partners

Команда Андрія стала двократним Чемпіоном національних раундів (2012, 2013). Андрій судив українські національні раунди (2014-2016), міжнародні раунди у Вашингтоні (2014), італійські національні раунди (2016).

А. Гуменчук

Джессап - це можливість. Кожен учасник ставить собі певні завдання в процесі підготовки: хтось хоче підтягнути юридичний англійський, хтось хоче додати пункт в резюме, щоб поїхати вчитися за межу або знайти роботу і почати будувати кар'єру. Є фанати, які усе студентське життя те і роблять, що змагаються щорічно.

Участь в Джессапе привела мене до розуміння, що головне не те, що ти знаєш, а то, як ти це використовуєш, тобто навички і уміння. Це те, чого, на жаль, поки бракує юридичній освіті в Україні. Навіть найблискучіші випускники, з прекрасною теоретичною підготовкою, повністю втрачаються в перший же робочий день, оскільки їх просто не навчили застосовувати свої знання з практики. Джессап - це прекрасна можливість перейти від теорії до практики, свого роду "курс молодого бійця" для початкуючих юристів.

Участь в Джессапе безпосередньо допомогла мені при працевлаштуванні. Вже через три тижні після національних раундів я почав своє перше стажування, після якого мене запросили на постійну роботу в одну з кращих юридичних фірм України.

Сьогодні в моєму оточенні досить багато "джессаперов". Велика кількість моїх колег брала участь в різні роки, а тепер тренують нове покоління або виступають в ролі суддів. До того ж у мене багато друзів і просто знайомих поза роботою в Україні і по всьому світу, з якими грав в одній команді, проти яких грав, яких судив і якими судимий був.

Ольга Ассадчая : Старший викладач кафедри міжнародного права факультету правових наук Києво-могилянської Академії

Команда Ольги стала Чемпіоном національного раунду (2008); на міжнародних раундах команда Ольги вийшла в 1/8 фіналу. Ольга отримала індивідуальну відмінність - 25е місце в списку топ-100 спікерів змагань.

О. Ассадчая

Дух Джессапа полягає в командній роботі і стовідсотковій залученості. Цей час, коли можна о 2 годині ночі подзвонити колезі по команді і радісно повідомити: "Ура! Я знайшла дуже важливу резолюцію Ради Безпеки ООН, вона дуже підходить для нашого аргументу", і ви беретеся обговорювати різні питання міжнародного права, і це нікого не дивує.

Джессап навчив мене дивитися на проблему комплексно і бачити зв'язки між різними, на перший погляд відособленими, фактами, звертати увагу на контекст і історію питання, особливі характеристики сторін суперечки. Крім того, завдяки роботі над меморандумом я навчилася структурувати свої думки і оформляти їх в текст, це дуже допомогло при роботі над дипломом.

Джессап допоміг мені напрацювати такий рівень англійської мови, яка було цілком досить, щоб отримати роботу в престижній юридичній фірмі, не маючи при цьому LLM. Крім того, я отримала навички юридичних досліджень і ділового листа, це допомагало швидко і якісно виконувати роботу.

З усіх змагань мені найбільше запам'ятався фінал Джессапа 2008 року у Вашингтоні. Тоді в Advanced Rounds проходили 24 з близько 120 команд-учасниць. Ми поставили перед собою мету - щоб то не було потрапити в це число. І ось ми на оголошенні результатів. Адміністратор починає оголошувати номери минулих команд в порядку убування. Думаю, досвідченіші команди, упевнені у своїх силах, абсолютно не здивувалися, опинившись в числі тих, кому належить підкласти боротьбу, і навіть сприйняли це як належне. І ось все більше і більше команд названо, все менше і менше місць залишається в "списку 24-х". Адміністратор: "І хто ж ці три команди, які все-таки продовжать змагатися цього року? Команда № … Залишилися всього два місця! Може бути розвіємося, зробимо музичну паузу"? Тут ми вже помираємо від хвилювання. "І ось, остання команда…" Здавалося, поки він називав ці три цифри, пройшла ціла вічність. "Чотири…вісім…чотири"! Це були ми. Стрибали до стелі і раділи, ніби схопилися на підніжку потягу, що йде. Слід сказати, що наступного дня ми підтвердили свій результат: в 1/16 фіналу ми обіграли команду з Санкт-Петербургу (національний чемпіон Російських раундів).

Роман Степаненко, партнер ЮБ "ЕПАП Україна"

Команда Романа стала чемпіоном національного раунду (2004), а на міжнародних раундах вийшла в 1/8 фіналу і в загальному заліку зайняла 19-е місце з майже сотні команд.

Р. Степаненко

Точне розуміння того, що таке "spirit of Jessup" [дух Джессапа - прим. Ред.], звичайно, може прийти тільки після проходження усіх "кругів Джессапа" (майже як у Данте). Якби я спробував в декількох фразах виразити, що саме я завжди асоціюватиму з духом Джессапа, серед цих фраз були б "один за усіх і усе за одного", "не буває нерозв'язних завдань, буває мало часу", справедливість і чесність над усе, одного разу друзі - друзі назавжди.

Робота над проблемою в Джессапе, особливо під керівництвом досвідченого "мутера" [експерта в судових дебатах - прим. Ред.], примушує, хочеш ти того або ні, розширити горизонти сприйняття. Це стосується інформації, яку ти отримуєш з різних джерел, але прагнеш знайти ще один для повторної перевірки і виявлення підводних каменів. В рівній мірі це відноситься і до здатності подивитися на питання з декількох ракурсів, не зациклюватися тільки на одному аспекті, який може у результаті не привести до ефективного рішення. Ці і інші якості стимулюють мозок на споживання якісно іншого об'єму інформації в процесі навчання, примушує його проводити ефективніший аналіз інформації і, відповідно, видавати точніший результат.

Джессап запустив мій кар'єрний ріст. Мене запросили на співбесіду в юридичну фірму, помітивши мене на одному з раундів Джессапа. До речі сказати, з тією командою, яка мене "переманила" з Джессапа, я працюю вже більше 12 років. Упевнений, що далеко не останню роль в закріпленні цієї стабільності зіграли здібності, розвинені в мені цим змаганням.

Майже третина людей в моєму оточенні пройшла через Джессап. З багатьма з них я продовжую спілкування через соцсети практично на щоденній основі.

Я досі згадую "страшну історію" 2004-го року. У той час серед усіх учасників ходив міф про злого і страшного суддю Нортоне, який на своїх раундах "рвав" усіх учасників буквально в клапті. Усе до єдиного молилися про те, щоб Нортон ніколи, ні за яких обставин не попався в суддівській трійці на їх раунд. Доходило до анти-Нортоновских ритуалів, про які краще не поширюватися. Так от, в день "Ч" наша команда перевірила ще раз списки суддів на свої раунди вздовж і поперек... Ура! Вищі сили почули наші молитви. Нортона немає серед наших суддів. Яке було наше здивування (хоча це недостатньо сильне слово, щоб описати те, що сталося з нашими серцями і душами), коли після слів бейліфа "All rise! The International Court of Jus.".... Далі слова бейліфа стали абсолютно неважливі, тому що до кімнати увійшов ВІН. У мантії і своєму відомому на весь джессаповский світ білому суддівському парику. Це був наш останній раунд у Вашингтоні в той рік. Нортон "відтягнувся" на нас так яскраво, що усе попереднє раунди, які ми вважали надскладними, здалися для нас невимушеною дитячою прогулянкою. Ми зустрілися віч-на-віч з нашими найгрізнішими з усіх джессаповских страхів.

Між собою ми жартуємо із цього приводу до цього дня, хоча, здавалося б, пройшло більше 12 років...

Олександра Сторожук юридичний консультант Qoderoom

Команда Олександри пройшла в півфінал національного раунду (2014) і отримала нагороду за кращу письмову роботу "Best memorial".

А. Сторожук

Джессап - це вірус, яким люди заражаються назавжди. Для мене дух Джессапа полягає в азарті интелектульного змагання.

Джессап, як і будь-які судові дебати, є чи не наріжним каменем в становленні студента-юриста. У США, наприклад, участь в такого роду конкурсах - обов'язкова частина учбової програми. При підготовці до Джессапу вчишся аналізувати проблему і велику нормативну базу, намагаєшся правильно застосувати нествойственное для українських реалій "case law" [прецедентне право - прим. Ред.], вибудовуєш свою лінію аргументів, намагаєшся знайти контраргументи у позиції супротивника і, що саме головне, вчишся бути переконливим. Крім того, після досвіду написання меморандумів, було досить просто написати магістерську роботу.

Завдяки тому, що судді - це представники ТОП юридичних фірм, Джессап послужив трампліном для моєї юридичної кар'єри: після участі в змаганнях я змогла пройти стражировку в Arzinger і Baker & McKenzie. В результаті, це привело мене на мою поточну посаду.

Так склалося, що зараз велика половина моїх колег-друзів по цеху - це що були учасники змагань. Адже беручи участь в цих судових дебатах, окрім розвитку професійних навичок і знань, стаєш частиною великого Джессап співтовариства.

Максим Максимов, юрист ЮФ "Василь Кисиль і партнери"

Команда Максима зайняла друге місце на національному раунді (2015). Письмова робота, меморандум, команди Максима - 20 місце у світі.

М. Максимов

Як на мене, дух Джессапа - це найвища конкуренція у поєднанні з повагою до свого суперника і його праці.

Я ні краплі не жалію, що брав участь в змаганнях, але оскільки Джессап вимагає дуже багато часу, думаю, що моє в нім участь швидше зашкодила, а не допомогло в навчанні. На моїх оцінках, як мінімум, Джессап точно відобразився. Підготовка до змагань в деякі періоди була настільки інтенсивною і вимотуючою, що один з членів нашої команди десь в грудні записав відеозвернення майбутньому собі, в якому пообіцяв ніколи більше не брати участь в судових дебатах. Правда, потім передумав.

Участь в Джессапе значно допомогла не лише при проходженні співбесіди, але і в подальшій роботі. Навички, отримані під час змагань, дозволяють швидко аналізувати великі об'єми інформації, гідно складати процесуальні документи або ж писати меморандуми, а також упевнено виступати в суді.

Одним з найяскравіших спогадів стала гала-церемонія вітання усіх команд-учасниць на міжнародному раунді у Вашингтоні минулого року. У холе, де було присутнім не менше 600 чоловік, ведучі оголошували по черзі усі команди і, відповідно, країни, які вони представляють. І ось коли ведуча оголосила Україну, увесь зал вибухнув оплесками, таким чином виразив підтримку нашій країні в контексті військового конфлікту на сході України і в Криму. Це був дуже емоційний момент, що запам'ятовується.

Інформація: Marchenko Danevych, национальний адміністратор і спонсор міжнародних студентческих змагань "Судові дебати ім. Філіпа Джессапа" з 2012 року

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини