Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін управлятиме фіскальними рисками від роботи держпідприємств

12 лютого 2016, 12:36
485
0
Реклама

Кабінет Міністрів своєю постановою визначив повноваження Міністерства фінансів у питаннях управління фіскальними рисками.

Це рішення має на меті ввести європейський підхід до оцінки діяльності державних підприємств і їх впливу на державний бюджет з використанням кращих світових практик в області управління фіскальними рисками.

Повідомляється, що в 2014 році держпідприємства зазнали збитків в об'ємі 115 млрд грн. (7,2% від ВВП країни). Тоді як ці підприємства володіють активами сумарною вартістю 870 млрд грн. (22% від ВВП), загальний об'єм частини чистого прибутку і дивідендів на державну частку, сплачений ними до бюджету за результатами 2014 року, складає лише 0,7% від загального об'єму прибутків держбюджету.

Низька ефективність державних підприємств створює значні фіскальні ризики для бюджету країни, зокрема, зниження надходжень до бюджету із-за зниження перерахування податків і дивідендів держпідприємствами, потенційні погрози, які несуть в собі гарантовані державою боргові зобов'язання держпідприємств і хронічне недофінансування держпідприємств, може привести до збільшення потреб в прямому фінансуванні окремих видів діяльності з бюджету.

Враховуючи це, Міністерство фінансів почне системну роботу по оцінці фіскальних ризиків від роботи держпідприємства також мінімізації негативного впливу діяльності держпідприємств на бюджет і фіскальну політику країни в цілому.

Прийняття цієї постанови забезпечить створення системи управління фіскальними рискамияка включає:

- оределение основних ризиків для бюджету в результаті діяльності підприємств державної форми власності;

- оцінку розміру і вірогідності виникнення фіскальних ризиків;

- визначення політики і заходів, які допоможуть мінімізувати риски і негативний вплив на бюджет, імплементація цієї політики.

З цією метою в Міністерстві фінансів створено окремий структурний підрозділяке займатиметься виявленням, моніторингом, звітністю і підготовкою стратегії для пом'якшення основних фіскальних ризиків, присутніх в державному секторі.

Джерело: Мінфін

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини