Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За газ доведеться розраховуватися по загальнобудинковому лічильнику

9 лютого 2016, 17:07
28052
24
Автор:
Реклама

Сьогодні, 9 лютого, набуло чинності нове Тимчасове положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку, затверджене постановою Кабміну від 27 січня 2016 року № 46.

Визначений порядок проведення розрахунків між постачальниками, операторами газорозподільних систем і споживачами природного газу у разі використання загальнобудинкових вузлів обліку, які полягають, зокрема, з лічильника газу і засобу дистанційної передачі даних додому (групу будинків). Будинкові вузли обліку встановлюються на ввідних газопроводах додому, групу будинків.

Ініціювати встановлення будинкового вузла обліку на багатоквартирний будинок, групу багатоквартирних будинків, групу споживачів можуть власники такого будинку, квартир і оператор газорозподільної системи. Лічильник встановлюється відповідно до Кодексу газорозподільних систем за рахунок засобів ініціатора.

Власник (власники) будинку (будинків) (квартир), особа, відповідальна за експлуатацію будинку (будинків) (експлуатаційна організація), балансодержатель удома (будинків) і так далі і оператор газорозподільної системи зобов'язані врегулювати між собою договірні стосунки по зняттю свідчень будинкового вузла обліку і лічильників газу, встановлених в квартирі (при їх наявності)а також забезпеченню можливості проведення монтажу, зберігання і здійснення експлуатації будинкового вузла обліку. У разі неврегулювання вказаних питань газопостачання може бути припинене відповідно до законодавства.

У разі незгоди власника квартири (удома) розраховуватися за спожитий газ за свідченнями будинкового вузла обліку додому (групу будинків) він може встановити квартирний лічильник газу окремо на квартиру (будинок) за власні засоби.

При цьому об'єми споживаного жителями будинку газуобладнаного будинковим вузлом обліку, визначаються:
1) у будинках, де не встановлені квартирні лічильники, - за свідченнями будинкового вузла обліку з наступним розподілом об'ємів спожитого газу між споживачами пропорційно кількості осіб, зареєстрованих в квартирі або другом ізольованому житлі. Якщо інформації про зареєстрованих осіб немає, вважається на одну людину;
2) у будинках, де окрім будинкового вузла обліку частково встановлено квартирні лічильники газу :
- для споживачів, що мають квартирні лічильники газу, - за свідченнями таких лічильників;
- для споживачів, що не мають квартирних лічильників газу, - за свідченнями будинкового вузла обліку, з яких виключаються сумарні свідчення квартирних лічильників, встановлених у цієї групи споживачів, з наступним розподілом такої різниці оператором газорозподільної системи між споживачами, які не мають квартирних лічильників, пропорційно кількості осіб, зареєстрованих в квартирі або другом ізольованому житлі.

Якщо після зняття фактичних свідчень квартирних лічильників газу в наступних розрахункових періодах виявлено різницю між нарахованими і фактичними об'ємами споживання газу (з урахуванням свідчень квартирних лічильників)вона розподіляється між споживачами, які не мають квартирних лічильників, пропорційно кількості зареєстрованих осіб. Такий перерахунок робиться в періоді, в якому виявили різницю.

У разі виявлення представниками оператора газорозподільної системи порушень, пов'язаних з виходом з ладу будинкового вузла обліку, об'єм спожитого газу споживачами, які не мають квартирних лічильників газу, визначається по середнім об'ємом споживання газу за 3 попередні місяці до моменту виходу з ладу будинкового вузла обліку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини