Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про карне покарання за антиукраїнські висловлювання - знову в Раді

9 лютого 2016, 09:38
1185
8
Реклама

Нардеп Костянтин Матейченко (Народний фронт) знову подав до парламенту законопроект про внесення змін до Карний кодекс відносно захисту авторитету держави.

Законопроектом № 4029 пропонується в новій редакції викласти диспозицію статті 338, назвавши її "Наругу над державними символами і підривання авторитету держави" і встановивши покарання не лише за публічну наругу над Державним Прапором, Гербом і Гімном України, але і за публічну наругу і образу на адресу України як суверенної держави, а також історичної пам'яті українського народу.

Відмітимо, що санкція не міняється і передбачає штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів, арешт до 6 місяців або позбавлення волі до 3 років.

Подібний проект № 2225 був поданий депутатом в Раду у кінці лютого 2015 року і викликав громадський резонанс і негативну оцінку експертів, оскільки припускав у своєму початковому варіанті доповнити УК статтею про покарання за публічну критику влади. Вже на початку березня 2015 року депутат відкликав свій проект і допрацював його. У оновленому тексті пропонувалися вже тільки доповнення в ст. 338 УК про покарання за "публічні принижуючі, образливі виступи або інші дії, спрямовані на адресу України як суверенної держави, а також історичної пам'яті українського народу і нації". Але і такий варіант змін не сподобався профільному Комітету ВР, який вказав на можливі труднощі при кваліфікації карних злочинів. Також негативну оцінку проекту дали експерти Мінюсту, МВС, Генпрокуратури.

А грудні 2015 року УХСПЧ присудила К. Матейченко за цю законодавчу ініціативу антипремію "Будяк року".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини