Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийняті митні зміни для нової моделі ринку газу

4 лютого 2016, 17:16
717
0
Реклама

Верховна Рада 4 лютого ухвалила Закон про внесення змін до Митний кодекс відносно створення передумов для нової моделі ринку природного газу (законопроект № 3074).

Встановлено, що митний контроль і митне оформлення об'ємів природного газу по операції заміщення природного газу (бекхол) здійснюється відповідно до заявленого митного режиму на підставі документів, передбачених пунктом 5 частин першої статті 335 ТК, а також акту прийому-передачі природного газу між перевізником-оператором газотранспортної системи України і суміжної іноземної держави (окремо по кожному пункту прийому-передачі газу) і перевізником-оператором газотранспортної системи України і оператором газосховища, який містить інформацію про об'єми природного газу по операції бекхола.

Порядок здійснення митного контролю за об'ємами природного газу по операції бекхолаопределяется центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері фінансів.

Під операцією бекхола розуміється операція, при якій прийом-передача природного газу здійснюється шляхом документального оформлення зустрічних потоків:

- природного газу, який знаходиться в суміжних газотранспортних системах, - перевозчикам-операторами газотранспортних систем України і суміжної іноземної держави по кожному пункту прийому-передачі газу окремо без його переміщення трубопровідним транспортом через митний кордон України;

- природного газу, який знаходиться в газотранспортній системі і знаходиться в газосховищах України під митним контролем, - перевізником-оператором газотранспортної системи України і оператором газосховища без його фізичного закачування/відбору в/з газосховища.

Відповідальність за декларування об'ємів природного газу по операції бекхола несе декларант. Органи прибутків і зборів не відшкодовують будь-які майнові претензії осіб, що мають повноваження відносно відповідних об'ємів природного газу.

Також, згідно із Законом, митне оформлення природного газу, переміщеного трубопровідним транспортом через митний кордон України по зовнішньоекономічних договорах (контрактам), здійснюється на підставі цих актів прийому-передачі природного газу між сторонами зовнішньоекономічних договорів (контрактів) і оперативного балансового рахунку (ОБР) за звітний період (місяць), між перевізниками-операторами ГТС України і суміжної іноземної держави.

Передбачено, що митне оформлення у відповідний митний режим балансуючих об'ємів природного газу здійснюється впродовж 30 днів після закінчення дії угоди (договори) між сторонами зовнішньоекономічних договорів (контрактів).

Джерело: ВР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини