Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які закони ухвалила Верховна Рада цього тижня?

29 січня 2016, 10:21
3543
1
Реклама

Цей тиждень є єдиним в січні і останнім пленарним тижнем третьої сесії укранского парламенту. Вже 2 лютого почнеться четверта сесія. У ці дня депутати прийняли ряд законів, деякі ветовані відмінили, частину схвалили в першому читанні за основу.

ЮРЛИГА підготувала підбірку найважливіших законів (для бізнесу і не лише), які розглядалися і прийняті Верховною Радою в цілому або за основу цього тижня.

Що прийняте

Основні зміни

На що вплине

Ухвалений Закон відносно підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями (законопроект № 2168а).

Внесені зміни в Закон про захист економічної конкуренції:

- вводиться спрощена процедура отримання дозволів АМКУ на угоди з потенційно мінімальним впливом на конкуренцію в Україні (25 днів замість 45)

- вводиться система попередніх консультацій з АМКУ з приводу необхідної для подачі заяви інформації і документів

- істотно підвищені порогові показники, перевищення яких вимагає отримання дозволу АМК на угоду злиття/поглинання і так далі

детальніше>>>

Закон повинен понизити регуляторний тиск на бізнес в частині узгодження угод злиття/поглинання з АМКУ.

Бізнесу слід уважніше відноситися до угод, які вимагатимуть узгодження. Швидше за все, АМКУ активніше здійснюватиме моніторинг таких угод.

Скасований Закон про реструктуризацію валютних кредитів (законопроект № 1558-1).

Верховна Рада розглянула ветований Президентом Закон, яким планувалося перевести усі валютні кредити в гривню по курсу 5,05. Для подолання вето голосів не вистачило.

детальніше>>>

Будуть ухвалені нові законопроекти для підтримки громадян, що отримали валютні кредити, і підприємств - "Про фінансову реструктуризацію" і "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України по кредитах в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного житла (іпотечні кредити) ".

Постанова про включення до порядку денного і напрямі до Конституційного Суду допрацьованого законопроекту № 3524 про внесення змін до Конституції (відносно правосуддя).

Допрацьований законопроект надає Верховній Раді права на вираження недовіри Генеральному прокуророві, що тягне його відставку з посади


детальніше>>>

Із-за змін потрібне нове укладення КСУ - попередній варіант законопроекту, який вже був схвалений КСУ, вважається відкликаним.

Законопроект № 2319а-д про внесення змін до деяких законів відносно уточнення деяких положень - за основу

Планується внести зміни Закон про приватизацію державного майна - не допускати до процесів приватизації в якості покупців осіб з РФ, залучати радників до ширшого круга підприємств, відмінити норму про обов'язковий продаж через біржу міноритарного пакету акцій великих держкомпаній і так далі

детальніше>>>

Прогнозовані результати - збільшення інвестицій, зменшення корупції, оновлення застарілого законодавства. Цей закон дуже чекає ФДМУ.

Також участь радників зі світовою репутацією в процесі приватизації підвищить довіру іноземних інвесторів до приватизації в Україні.

Закон № 948 - VIII "Про внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради України" (законопроект № 3812)

Закон торкається процедури внесення змін в Конституцію України - уточнено, на якій саме "наступній" сесії можливе ухвалення такого законопроекту.

Встановлено, що якщо законопроект не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього схвалення, то такий законопроект розглядається Верховною Радою на черговій сесії, що йде за нею.

детальніше>>>

Зміни дають більше часу для доопрацювання проекту змін в Конституцію.

Закон про внесення змін до УК і КПК відносно встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт і послуг у військовій сфері (законопроект № 1793)

Встановлена карна відповідальність за придбання продукції, робіт і послуг оборонного призначення, що не відповідають встановленим стандартам і вимогам технічних регламентів.

детальніше>>>

Згідно з правками Президента Закон набуде чинності через місяць з дня його публікації (раніше передбачалося, що з дня після публікації).

Кабінету Міністрів впродовж місяця необхідно вжити заходи по вдосконаленню національної системи стандартизації продукції оборонного призначення, а також продукції речового, матеріально-технічного забезпечення для військових формувань.

Законопроект № 3224 "Про внесення змін до деяких законів України відносно документів, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус" - за основу

Метою проекту є уточнення переліку документів, що засвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, з безконтактним електронним носієм або без такого, визначення правового статусу окремих категорій осіб, усунення правових пропусків в діючому правовому регулюванні.

детальніше>>>

Зміни потрібні для лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Прийняття акту дозволить усунути правові пропуски в законодавстві і привести Закон про Єдиний госдемреестре і документи у відповідність із законодавством і реаліями сьогоднішнього дня.

Зокрема, прийняття змін дозволить отримати ID- карти не лише 16-річним, але і громадянам із старими паспортами у формі книжечок.

Закон про внесення змін до деяких законів відносно посилення соціального захисту дітей і підтримки сімей з дітьми (законопроект № 2254)

Визначені обов'язки місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування по захисту прав переміщених дітей, введена нова форма пристрою дітей, що знаходяться в складних життєвих обставинах, в сім'ю патронатного вихователя.

детальніше>>>

Закон дозволить удосконалити механізм попередження соціального сирітства; захистити дітей, потерпілих в результаті військовий дій або озброєних конфліктів; забезпечити право кожної дитини виховуватися в сім'ї, передусім, в рідній.

Законопроект № 3081-д про державну підтримку кінематографії в Україні - за основу

Проектом пропонується визначити механізм участі держави у фінансуванні кіновиробництва, створити Радий з державної підтримки кінематографії, визначити культурні і виробничі критерії Культурного тіста фільмів, пусилить боротьбу з піратством і так далі

детальніше>>>

Зміни повинні забезпечити розвиток української кіноіндустрії, поліпшення державного фінансування цієї галузі.

Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно безкоштовного забезпечення підручниками загальноосвітніх учбових закладів, що вчаться, і педагогічних працівників (законопроект № 1857)

Встановлюються гарантії з боку держави на безкоштовне забезпечення підручниками, посібниками, методичною літературою загальноосвітніх учбових закладів, що вчаться, і педагогічних працівників в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

детальніше>>>

Відновлено і закріплено право школярів отримувати безкоштовні підручники. Реалізація цього завдання покладається на МОН.

Закон про впровадження контрактної форми роботи в області культури і конкурсної процедури призначення керівника державної або комунальної установи культури (законопроект № 2669-д)

Встановлюється, що керівники державних і комунальних установ культури призначаються на посаду шляхом укладення з ними контракту строком на 5 років за результатами конкурсу. Формування кадрового складу художнього і артистичного персоналу державних і комунальних установ культури здійснюється на конкурсній основі, з переможцем з числа кандидатів полягає контракт строком від 1 до 3 років.

детальніше>>>

Керівник державної або комунальної установи культури зможе притягати артистичний і художній персонал більше штатної чисельності на підставі цивільно-правового договору в порядку, визначеному законом.

Мета змін - оновлення кадрів у сфері культури.

Закон про внесення зміни в статтю 5 Закону "Про правовий статус іноземців і осіб без громадянства" відносно підстав для видачі посвідки на проживання представникам іноземних засобів масової інформації (законопроект № 3048)

Міністерство інформаційної політики України уповноважено оформляти представлення для видачі посвідки на проживання для іноземців і осіб без громадянства, які є представниками ЗМІ.

детальніше>>>

Цей нормативний документ був розроблений Мининформполитики на прохання журналістів міжнародних іноземних ЗМІ, з метою подолання українських бюрократичних перешкод.

Закон про внесення змін до деяких законів відносно вдосконалення системи державного управління в сфері (законопроект № 3084) книговидавця

Встановлюються основи діяльності Українського інституту книги - державній неприбутковій організації, яка відноситься до сфери управління Міністерства культури.

детальніше>>>

Мета - підтримка книговидання, популяризація читання, стимулювання перекладацької діяльності.

Український інститут книги буде замовником на випуск видавничої продукції по державних програмах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини