Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкіри критикують нові вимоги до банків для обслуговування бюджетників

28 січня 2016, 16:11
836
0
Реклама

Асоціація "Український Кредитно-банківський Союз" заявляє, що нові критерії відбору уповноважених фінустанов для виплати зарплат бюджетникам і пенсій дискримінують переважну кількість недержавних українських банків. Це монополізує сферу розміщення бюджетних коштів на фінансовому ринку, що погіршує умови обслуговування банками як населення, так і підприємств державного сектора.

Серед нових критеріїв відбору - розмір активів уповноваженого банку має бути не менше 1% активів усієї банківської системи. Додатково банк повинен мати ОВГЗ у своєму портфелі на рівні 20% регулятивного капіталу. Ці критерії поширюватимуться на усі соціальні виплати, окрім цього, Кабмін рекомендує держпідприємствам обслуговуватися тільки в таких банках.

УКБС відмічає, що нові критерії відбору виключають не лише середні і малі українські банки, але і досить великі за розміром фінустанови. Адже, якщо на 17.11.2015 (останній конкурс Мінфіну з визначення банків) було визначено 48 банків (40% від кількості діючих банків), то новим критеріям відповідають лише близько 10 банків (8%). Серед них - 3 банки з державною власністю більше 75%, які визнаються уповноваженими на постійній основі.

Таке рішення уряду відновлює держмонополію з бюджетних виплат і дискримінує фінустанови за формою власності, говориться в повідомленні УКБС.

Експерти УКБС відмічають, що основною умовою відбору банків має бути їх надійність, а не розмір активів. Адже досвід минулих років показує, що проблемним може виявитися і банк з високою концентрацією активів (наприклад, "Дельта", "Надра"). Крім того, вимоги КМУ про наявність в портфелі істотної долі ОВГЗ, по суті, стимулює банки на фінансування державних боргів замість відновлення кредитування суб'єктів економіки і створення умов для конкурентного обслуговування бюджетних виплат.

Також розкритикований і критерій, який набуде чинності через рік, - 10% загальної кількості емітованих банком платіжних карток повинні належати державною многоэмитентной платіжній системі. Такою системою на сьогодні є тільки НСМЭП, яка далека по зручності і ефективності від міжнародних платіжних систем. Таким чином, держава займається не інтересами громадян, одержуючих бюджетні виплати, а власними інтересами.

Джерело: УКБС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини