Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про розірвання договору оренди із-за невикористання землі

28 січня 2016, 14:31
1266
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 20 січня 2016 року розглянув справу 6-1998цс15 за позовом прокурора в інтересах орендодавця до товариства з обмеженою відповідальністю "Днестр-Агро" про розірвання договору оренди землі і повернення земельної ділянки.

При розгляді була підтверджена правова позиція про можливість розірвання договору оренди із-за невикористання землі, висловлена при перегляді справи № 6-2271цс15.

За правилами статті 651 Цивільного кодексу зміна або розірвання договору допускається тільки за угодою сторін, якщо інше не встановлене договором або законом. Договір може бути розірваний або змінений за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору іншою стороною і в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок заподіяної цим шкоди друга сторона значною мірою втрачає того, на що вона розраховувала при укладенні договори.

Аналогічна норма закріплена і в статті 31 Закону "Про оренду землі". Згідно частини першої статті 32 Закони "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24, 25 справжнього Закону і умовами договору, у разі випадкового знищення або ушкодження об'єкту оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом і іншими законами України.

На момент укладення спірних договорів визначені, серед іншого, умови використання і цільове призначення земельних ділянок, які передаються в оренду, умови збереження стану об'єкту оренди.

Встановивши, що тривалим невикористанням земельних ділянок сільськогосподарського призначення ТОВ "Днестр-Агро" як орендарем порушені істотні умови договорів, що привело до порушення режиму використання земельних ділянок, засміченості і залісення, суд першої інстанції дійшов обгрунтованого висновку про задоволення позовних вимог.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини