Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКЦБФР внесла зміни в правила торгівлі цінними паперами

28 січня 2016, 09:50
742
0
Автор:
Реклама

НКЦБФР на засіданні 26 січня схвалила зміни в Правила (умови) здійснення діяльності по торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами.

Змінами вводиться новий вид договору - "позика цінних паперів"яким торговцям цінними паперами надані ширші можливості при обслуговуванні клієнтів, зокрема, при здійсненні маржинальных операцій.

Визначений новий термін "підозрілий договір" - це договір з цінними паперами на біржовому або позабіржовому ринку, ціна якого для лістингових цінних паперів відрізняється від останнього розрахованого біржового курсу на 20% і більше, а для внелистинговых цінних паперів відрізняється від останньої розрахованої ціни закриття торгового дня на 50% і більше.

Також змінами передбачено, що у разі проведення операцій з цінними паперами, по яких виявлено в діях клієнта і контрагента ознаки маніпулювання цінами на фондовому ринку, або укладення підозрілого договору, торговець цінними паперами зобов'язаний повідомити про це Комісію у складі нерегулярних адміністративних даних. При цьому торговець цінними паперами має право відмовити клієнтові у укладенні або проведенні операцій з цінними паперами і іншими фінансовими інструментами, зокрема, якщо торговець має підстави вважати, що в діях клієнта і контрагента є ознаки маніпулювання цінами на ринку.

Крім того, змінами в Правила імплементовані норми Директиви 2004/39/ЄС Європейського Парламенту і Поради про ринки фінансових інструментів від 21 квітня 2006 року (MiFID I) відносно "найкращого результату для свого клієнта"якій встановлюється обов'язок для продавця вживати усі відповідні заходи з метою отримання як можна кращого результату для свого клієнта при виконанні договорів і разових замовлень, враховуючи ціну, витрати, швидкість, вірогідність виконання і розрахунку, розмір, характер або інші міркування, істотні для виконання замовлення.

Також надано право торговцеві цінними паперами, якому анулювана ліцензія, і його клієнтам, контрагентам робити висновок договір доручення з іншим торговцем цінними паперами про внесення змін (розірвання) до раніше укладених договорів доручення, по яких розрахунки здійснювалися не через торговця, позбавленого ліцензії.

Згідно зі змінами, торговець цінними паперами буде зобов'язано повідомляти свого клієнта про наявність неврегульованого конфлікту інтересів.

Зміни в Правила будуть спрямовані на узгодження в зацікавлені органи державної влади.

Джерело: НКЦБФР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини