Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін доручив ГФС перевірити систему митного оформлення

28 січня 2016, 09:23
534
1
Автор:
Реклама

Міністр фінансів Наталія Яресько дала доручення голові ГФС Роману Насирову провести перевірку усіх митних оформлень за процедурою IM40EA з метою виявлення порушень і зловживань з боку посадовців, які, незважаючи на спрацьовування автоматизованої системи аналізу і управління рисками приймали рішення про випуск товарів при растаможке.

ІМ 40ЕА - це спрощена процедура імпорту, яку дозволяє використовувати Митний кодекс. Така процедура передбачає, що після перетину кордону товари не їдуть у внутрішню митницю на перевірку, а відразу спрямовуються на підприємства.

Спеціальні спрощення для митного оформлення є можливими завдяки роботі системи аналізу ризиків, яка в автоматичному режимі визначає, які компанії-імпортери мають ознаки фіктивнихі повідомляє про це співробітників митних служб. Наприклад, такими ознаками є ситуація, коли засновником, директором і бухгалтером компанії-імпортера є одно-єдина особа (т. е. компанія носить ознаки фіктивною). Таким чином, кожен митник відразу бачить, чи можна дозволити компанії пройти растаможку за спрощеною процедурою, або потрібно перевірити товар на внутрішній митниці.

В той же час, за повідомленнями, які отримує Мінфін, через недосконалі профілі ризику деякі співробітники митниці дозволяють спрощений імпорт підприємствам, відносно яких спрацював "профіль ризику" і які, таким чином, не повинні були б мати на нього права. "Тобто окрім добросовісних підприємств, які користувалися спрощеною процедурою і по яких не виникає ризиків, цією ж процедурою користується і не доброчесний бізнес, який, завдяки "проходженню" через спрощену систему ухиляється від податків, адже він зменшує вартість і вагу товарів, декларуючи дешеві товари замість дорогих", - заявила із цього приводу Наталія Яресько.

Тому Міністр фінансів доручила голові ГФС провести перевірку усіх митних оформлень за процедурою ІМ 40ЕА і притягнути до відповідальності співробітників митниць, які приймали недобросовісні рішення. Також доручено вжити заходи по донарахуванню і стягненню несплачених податків по усім виявленим порушенням.

Джерело: Мінфін

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини