Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про момент виникнення у банку права пред'явити вимогу до поручителя

27 січня 2016, 15:07
2765
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 25 листопада 2015 року розглянув справу 6-1904цс15 за позовом поручителя до "Родовид Банк" про визнання поручительства припиненим.

При розгляді була висловлена наступна правова позиція. Статтею 553 Цивільного кодексу встановлено, що за договором поручительства поручитель доручається перед кредитором боржника за виконання ним свого зобов'язання. Отже, поручительство є спеціальною додатковою мірою майнового характеру, спрямованою на забезпечення виконання основного зобов'язання.

Основою для поручительства є договір, що встановлює зобов'язальні правовідносини між особою, яка забезпечує виконання зобов'язання боржника, і кредитором боржника.

Об'єм зобов'язань поручителя визначається як умовами договору поручительства, так і умовами основного договору, яким визначений об'єм зобов'язань боржника, забезпечення виконання яких здійснює поручитель (частини перша, друга статті 553 ГК).

Згідно частини четвертої статті 559 ГК поручительство припиняється після закінчення терміну, встановленого в договорі поручительства. У разі, якщо такий термін не встановлений, поручительство припиняється, якщо кредитор впродовж 6 місяців з дня настання терміну виконання основного зобов'язання не пред'явить вимоги до поручителя.

У справі, що переглядається, суд касаційної інстанції, всупереч вищезгаданим вимогам закону, дійшов висновку про те, що основою для визначення моменту виникнення у банку права пред'явити вимогу до поручителя являється підпункт 3.2.3.8 договорів запоруки, хоча поручитель не є стороною цього договору.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини