Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці розповіли, як змінилася плата за землю

25 січня 2016, 14:21
2763
0
Автор:
Реклама

ГФС нагадує, що Законом від 24 грудня 2015 року № 909 - VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законодавчих актів відносно забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році" внесені зміни у частині плати за землю.

Відповідно до п. 274.1 ст. 274 НК ставка податку за земельні ділянкинормативна грошова оцінка яких проведена, встановлюється в розмірі не більше 3 % від їх нормативної грошової оцінки, а для з/х угідь і земель загального користування - не більше 1 % від їх нормативної грошової оцінки.

Підпунктом 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 НК вказане, що рішення про встановлення місцевих податків і зборів офіційно оприлюдниться відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, передування бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлюваних місцевих податків і зборів або змін (плановий період). У іншому випадку норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

У випадку якщо сільська, селищна, міська рада або рада об'єднаних територіальних громад, не прийняв рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, такі податки до ухвалення рішення стягуються виходячи з норм НК із застосуванням їх мінімальних ставока плата за землю стягується із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня роки, передування бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю (пп. 12.3.5 п. 12.3 ст. 12 НК).

Податківці роз'яснили, що значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки з/х угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сінокосів, пасовищ і покладів) по 2015 рік складає 1,2, а для земель населених пунктів і інших земель несільскогосподарського призначення складає 1,433.

Відносно стягування орендної плати за земельні ділянки, то відповідно до п. 288.1 ст. 288 НК основою для нарахування орендної плати за земельну ділянку являється договір оренди такої земельної ділянки.

Також ГФС нагадала, що відповідно до п. 288.5 ст. 288 НК розмір орендної плати встановлюється в договорі оренди, але річна сума платежу :

- не може бути менше 3 % нормативних грошових оцінки;

- не може перевищувати 12 % нормативної грошової оцінки;

- може перевищувати граничний розмір орендної плати, у разі визначення орендаря на конкурентних началах.

Пунктом 288.7 ст. 288 НК встановлене, що податковий період, порядок числення орендної плати, термін сплати і порядок зарахування плати до бюджетів застосовується відповідно до вимог статей 285 - 287 НК.

Джерело: ГФС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини