Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порушення терміну реєстрації накладних не буде порушенням порядку ведення податкового обліку

25 січня 2016, 12:30
4022
0
Автор:
Реклама

Оскільки відсутність факту реєстрації податкової накладної в ЕРНН за умови віддзеркалення сум ПДВ по такій податковій накладній в податкових зобов'язаннях (розділ I податкової декларації по ПДВ) звітного податкового періоду не впливає на декларування платниками податків податкових зобов'язань по ПДВ за відповідний звітний період, то порушення терміну реєстрації податкових накладних в ЕРНН не буде порушенням порядку ведення податкового обліку. Такого висновку дійшла ГФС в листі № 1534/10/28-10-06-11.

Згідно п. 201.1 ст. 201 НК платник податків зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови відносно реєстрації, електронного підпису уповноваженої платником особи, і зареєструвати накладну в ЕРНН.

Відповідно до п. 11 підрозділу 2 розділи XX "Перехідні положення" НК, починаючи з 01.02.2015 року, реєстрації в ЕРНН підлягають усі податкові накладні і розрахунки коригування до податкових накладних незалежно від розміру ПДВ в 1 податковій накладній/розрахунку коригування.

Пунктом 201.10 ст. 201 НК визначене, що реєстрація податкових накладних і розрахунків коригування до податкових накладних в ЕРНН здійснюється не пізніше 15 календарних днів що йдуть за датою їх складання.

Порушення платником податків встановленого терміну реєстрації в ЕРНН податкової накладної і розрахунку коригування передбачає фінансову відповідальність у вигляді накладення штрафу.

Згідно абз. 15 п.201.10 ст. 201 НК відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЕРНН і порушення порядку заповнення обов'язкових реквізитів податкової накладної, передбачених п. 201.1 ст. 201 НК, не надає права покупцеві на включення сум ПДВ в податковий кредит і не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, в суму податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини