Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спадкоємець-нерезидент повинен сплатити 18 % податку для нотаріального оформлення спадку

21 січня 2016, 14:00
9098
0
Автор:
Реклама

До вартості будь-якого об'єкту спадку, отриманого нерезидентом в Україні від спадкодавця - резидента, застосовується ставка податку 18 %, передбачена п. 167.1 Податкового кодексу. При цьому спадкоємець-нерезидент зобов'язаний сплатити податок до нотаріального оформлення об'єкту спадку. Це роз'яснено в листі ГФС від 12 січня 2016 року № 190/До/99-99-17-03-03-14яке було надано у відповідь на звернення громадянина Канади.

Тому роз'яснено, як застосовувати Конвенцію між Україною і Канадою про уникнення подвійного оподаткування і запобігання ухиленню від сплати податків відносно прибутків і майна. Згідно з пунктом 1 ст. 24 Конвенції національні особи (громадяни) Держави не піддаватимуться в іншій Державі будь-якому оподаткуванню або пов'язаному з ним зобов'язанню, іншому або обтяжливішому, ніж оподаткування і пов'язані з ним зобов'язання, яким піддаються або можуть піддаватися особи (громадяни) цієї іншої Держави при тих же обставинах.

Згідно з коментарями до типової моделі Конвенції ОЭСР про уникнення подвійного оподаткування вираження "при тих же обставинах" торкається платників податків, що знаходяться з точки зору застосування податкового законодавства в однакових умовах, в одних і тих же правових і фактичних обставинах. Для визначення перебування платників податків в однакових умовах береться до уваги, зокрема, їх резидентний статус. Отже, платник податків, який є резидентом держави, і платник податків - нерезидент з точки зору застосування податкового законодавства не знаходяться в однакових умовах.

Виходячи з цього, оподаткування прибутків з джерелом їх походження в Україніякі нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, здійснюється з урахуванням особливостей, визначених законодавчими нормами для нерезидентів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини