Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як платникові податків із зони АТО відстрочити подачу звітності?

20 січня 2016, 11:35
753
0
Автор:
Реклама

За наявності сертифікату Торгово-промислової палати України про настання обставин непереборної сили платник податків, який знаходиться на обліку в зоні АТО, може звернутися в контролюючий орган із заявою про продовження граничних термінів представлення податкової звітності і зміни термінів сплати податків, зборів, а також відносно списання податкового боргу, що виник внаслідок обставин непереборної сили.

Про це розповіла ГФС в листі № 172/6/99-99-19-01-03-15.

Нагадаємо, механізм продовження граничних термінів для представлення податкової декларації, заяв про перегляд рішень контролюючих органів, заяв про повернення надмірно сплачених грошових зобов'язань встановлено Порядком застосування пунктів 102.6 - 102.7 статей 102 Податкового кодексу України, який затверджений наказом ДПА від 24.12.2010 р. № 1044 (далі - наказ № 1044).

Згідно п. 7 наказу № 1044 за наявності обставин непереборної сили платник податків може звернутися в орган державної податкової служби з письмовою заявою про продовження граничних термінів представлення податкових декларацій.

Така заява подається платником податків впродовж 30 календарних днівобставин непереборної сили, що йдуть за днем закінчення, в довільній формі з коротким і чітким обгрунтуванням підстав для продовження граничних термінів, з посиланням на документальне підтвердження викладених фактів. У заяві надається вичерпний перелік додатків з вказівкою кількості сторінок кожного документу, їх повної назви і реквізитів (дата, номер, найменування органу, що видав документ). Заява подається платником податків тільки разом з документальним підтвердженням.

При цьому перелік обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин, які є підставами для відстрочення грошових зобов'язань, за наявності документів, що підтверджують ці обставини, затверджений постановою Кабміну від 27 грудня 2010 року № 1235.

Крім того, Законом № 1669 - VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" (далі - Закон № 1669) визначені тимчасові заходи для забезпечення підтримки суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території проведення АТО.

Статтею 10 Закону № 1669 передбачено, що впродовж терміну дії цього Закону єдиним належним і достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення АТО, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов'язань, являється сертифікат Торгово-промислової палати України.

Також Законом № 1669 внесені зміни в Закон № 671/97-ВР "Про торгово-промислові палати в Україні" (далі - Закон № 671)якими визначений порядок видачі суб'єктам господарювання сертифікатів про форс-мажорні обставини (обставинах непереборної сили) і розширений перелік ситуацій і випадків, які відносяться до таких обставин.

Згідно ст. 14-1 Закону № 671 Торгово-промислова палата України і уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) і видають сертифікат про такі обставини впродовж 7 днів з дня звернення суб'єкта господарювання за собівартістюсуб'єктам малого підприємництва - безкоштовно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини