Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано винести проект нової Конституції на референдум

19 січня 2016, 11:31
1714
0
Реклама

У Раді 18 січня зареєстрований депутатський законопроект № 3781 "Про процедуру підготовки проекту нової Конституції України".

Як мовиться в пояснювальній записці, згідно з принципом народовладдя, закріплено в статті 5 діючій Конституції України, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, і право визначати і змінювати конституційний лад належить виключно народу.

Тому пропонується встановити процедуру підготовки проекту нової Конституції України, який виноситься на всеукраїнський референдум за народною ініціативою.

Для цього планується створити спеціальний орган - Конституційні Збори Українивизначити порядок його формування, діяльності. Передбачається, що КС здійснює свої повноваження в приміщеннях архітектурного ансамблю Св. Софії Київській.

Згідно з проектом, Конституційні Збори складаються з 300 народних представниківобираних по мажоритарній виборчій системі відносної більшості в 75 територіальних 4-мандатних виборчих округах. Голова КС обирається з числа народних представників на пленарному засіданні КС.

Заплановані такі етапи підготовки проекту новій Конституції:

1) ініціація процесу підготовки проекту нової Конституції України;

2) скликання і діяльність Конституційних Зборів;

3) винесення проекту нової Конституції на всеукраїнський референдум.

У проекті говориться, що Президент України зобов'язаний видати Указ про скликання Конституційних Зборів впродовж 1 місяця з моменту отримання народної вимоги про проведення всеукраїнського референдуму по прийняттю нової Конституції. Такий Указ буде правовою основою для оголошення ЦВК початку виборчого процесу в Конституційні Збори.

Впродовж 5 днів з дня прийняття Конституційними Зборами рішення про схвалення проекту нової Конституції України і винесення його на всеукраїнський референдум Президент видає Указ про призначення всеукраїнського референдуму.

Передбачається, що розгляд проекту Конституції включатиме такі етапи:

- перше читання - обговорення основних принципів, положень, критеріїв, структури проекту і прийняття Концепції проекту нової Конституції України;

- друге читання - постатейне обговорення і прийняття проекту в другому читанні;

- третє читання - схвалення проекту в цілому.

Також в законопроекті вказано, що проект Конституції розробляється на основі результатів широких громадських обговореньобов'язково проходить процедуру громадського обговорення перед його прийняттям Конституційними Зборами і винесенням на всенародний референдум.

Крім того, передбачається, що якщо на частини тимчасово окупованих територій України неможливо провести вибори в Конституційні Збори, то виборцям, зареєстрованим на них, створюються умови для голосування на іншій території України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини