Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсман і правозахисники виступили проти ліквідації Чернівецького СІЗО

19 січня 2016, 10:29
501
0
Реклама

Уповноважений ВР з прав людини і УХСПЧ спільно звернулися до Прем'єр-міністра і Міністра юстиції з приводу перенесення слідчих ізоляторів за межі центральних частин міст.

У зверненні йдеться про розпорядженні Кабміну від 7.10.2015 № 1066-рзгідно з яким Державна пенітенціарна служба повинна розробити і затвердити план заходів по ліквідації Чернівецького СІЗО, а Мінюст повинен був внести пропозиції про доцільність перенесення деяких інших СИЗО - зокрема, Києва, Львова, Одеси і Хмельницького.

Підтримуючи саму ідею будівництва нових установомбудсман і правозахисники звертають увагу на наступне:

- в розпорядженні не вказуються критерії, по яких були вибрані запропоновані установи, а тому незрозуміло, чому саме Чернівецький СІЗО був визначено як пріоритет. Як свідчать результати моніторингу, умови утримання в Чернівецькому СІЗО являються одними з кращих в порівнянні з іншими подібними установами в України. А, наприклад, Дніпропетровський СІЗО, умови в якому на порядок гірше, ніж в Чернівецькому, навіть не потрапив в перелік пріоритетних установ;

- в розпорядженні взагалі не говориться про необхідність будівництва в Чернівцях нового СІЗОякий повинен замінити існуючий. Як наслідок, ліквідація Чернівецького СІЗО без вжиття заходів по будівництву нової установи приведе до цілого ряду порушень конституційних прав і свобод громадян, які містяться в цьому СІЗО.

Омбудсман і правозахисники пропонують вжити наступні заходи:

- провести комплексну інвентаризацію умов утримання засуджених і ув'язнених під варту осіб із залученням експертів неурядових правозахисних організацій і представників Уповноваженого ВР з прав людини :

- за результатами інвентаризації скласти перелік установ, умови утримання в яких являються найгіршими;

- розробити План будівництва нових закладівзалучаючи до цього процесу провідних міжнародних і національних експертів. Забезпечити належне фінансування заходів, пов'язаних з будівництвом нових пенітенціарних установ, з державного і місцевих бюджетів, а також шляхом залучення засобів міжнародних донорських організацій;

- не допустити ліквідації жодного СІЗО, поки не будуть побудовані і здані в експлуатацію відповідні нові установи попереднього укладення.

За інформацією прес-служби омбудсмана

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини