Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені нюанси реєстрації громадської організації інвалідів

18 січня 2016, 10:50
1650
0
Автор:
Реклама

У листі № 61/П/99-99-19-02-02-14 ГФС розповіла про нюанси реєстрації громадської організації як організації інвалідів.

Згідно ст. 12 Закону "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (далі - Закон № 875) для здійснення заходів по соціальному захисту, реабілітації інвалідів, залучення їх до суспільно корисної діяльності, занять фізичною культурою і спортом створюються громадські організації інвалідів і союзи громадських організацій інвалідів.

Правові і організаційні основи реалізації права на свободу об'єднання, гарантованого Конституцією і міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, порядок освіти, реєстрації, діяльності і припинення громадських об'єднань визначається Законом "Про громадські об'єднання" (далі - Закон № 4572).

Тобто, створення і функціонування громадських організацій інвалідів передбачає дотримання певних норм, які закріплені Законом № 4572.

Відповідно до вимог ст. 12 Закону № 4572 громадське об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність із статусом юрособи, підлягає реєстрації у порядку, визначеному Законом "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців".

Громадські організації інвалідів мають право створювати підприємстващо здійснюють комерційну і некомерційну господарську і іншу діяльність, не заборонену законодавством.

Підтримка прав інвалідів, забезпечення їх соціальної захищеності закріплені КонституцієюЗаконом № 875 і реалізуються державою у тому числі шляхом встановлення пільг по сплаті податків (обов'язкових платежів).

Зокрема, ст. 14 1 Закону № 875 передбачено, що підприємства і організації громадських організацій інвалідів мають право на пільги по сплаті податків і зборів (обов'язкових платежів) згідно із законами з питань оподаткування.

Згідно пп. 282.1.2 п. 282.1 ст. 282 НК звільняються від сплати земельного податку громадські організації інвалідів України, підприємства і організації, які засновані громадськими організаціями інвалідів і союзами громадських організацій інвалідів і є їх повною власністю, де впродовж попереднього календарного місяця кількість інвалідів, що мають там основне місце роботи, складає не менше 50 % среднеучетной чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів складає впродовж звітного періоду не менше як 25 % сум загальних витрат на оплату праці.

Вказані підприємства і організації громадських організацій інвалідів мають право застосовувати цю пільгу дозволу на право користування такою пільгоюяке надається уповноваженим органом згідно із Законом № 875.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини