Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які перспективи держзакупівель в системі ProZorro?

18 січня 2016, 10:03
1409
0
Реклама

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в традиційних "10 хвилинах" розповів про переклад усіх державних закупівель в електронний формат згідно з новим Закону про публічні закупівлі.

Нагадаємо, цей Закон був прийнятий ВР в ніч з 24 на 25 грудня, але лише нещодавно його текст підготовлений для підпису головою ВР, і судячи з інформації на сайті ВР, все ще не переданий на підпис Президентові.

"Навіть за скромними прогнозами, цього року економія бюджетних коштів складе 5 млрд. гривень, а в наступному економічний ефект від повного переходу на електронну систему може бути у декілька разів більше", - повідомив А. Яценюк.

Завдяки електронній системі державних закупівель ProZorroвідмітив глава уряду, кожна компанія або підприємець може зареєструватися на торговому майданчику, знайти аукціон і подати заявку на участь: "Далі відбуваються анонімні торги. За результатами аукціону обирається переможець, і тільки після цього розкривається назва компанії. Таким чином, провести "свого" постачальника стає практично неможливо. А переможцями стануть тільки добросовісні постачальники".

"При цьому будь-хто може зайти на сайт і дізнатися, що закуповувало те або інше державне підприємство і за якою ціною", - додав А. Яценюк.

Відмітимо, що в пілотному режимі ProZorro почала працювати ще в лютому 2015 року, і завдяки ній вже вдалося заощадити більше 500 млн гривен усього на 2% державних тендерів.

З 1 квітня 2016 року на ProZorro в обов'язковому порядку перейдуть усі великі замовники: міністерства, відомства, найбільші державні підприємства. А з 1 серпня 2016 року почнуть переходити усі інші замовники.

Розвиток електронної системи відбувається за рахунок донорів, а кожну статтю витрат контролює Transparency International.

Електронний формат також спрощує доступ бізнесу до торгів, підкреслив Арсеній Яценюк : "А це - підвищення конкуренції в державних закупівлях". Прем'єр призвав представників бізнесу брати участь в системі електронних державних закупівель

Джерело: Урядовий портал

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини