Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як відбивається при обліку ПДВ списання основних засобів, знищених в зоні АТО?

16 січня 2016, 15:32
1114
0
Автор:
Реклама

Податківці розповіли, як відбивається при обліку ПДВ списання основних засобів, знищених в зоні АТО.

ГФС в листі № 157/6/99-99-19-02-02-15 нагадала, що згідно п. 189.9 ст. 189 НК у разі, якщо основні виробничі або невиробничі засоби ліквідовуються по самостійному рішенню платника податків, така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами, але не нижче за балансову вартість на момент ліквідації.

Норма цього пункту не поширюється на випадки, коли основні виробничі або невиробничі засоби ліквідовуються у зв'язку з їх знищенням або руйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у тому числі у разі викрадення основних виробничих або невиробничих засобів, яке підтверджується відповідно до законодавства, або коли платник податку подає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розбирання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів іншим способом, внаслідок чого такі засоби не можуть використовуватися по первинному призначенню.

Враховуючи це, лише після встановлення факту ліквідації основних виробничих або невиробничих засобів суб'єкт господарювання має право на застосування положень і п. 189.9 ст. 189 НК.

При цьому, якщо ліквідація основних виробничих або невиробничих засобів відбулася у зв'язку з викраденням, знищенням або руйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, що підтверджено відповідно до законодавства, для суб'єкта господарювання така ліквідація не розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами згідно абз. 2 п. 189.9 ст. 189 НК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини