Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порошенко запропонував впровадити систему автоматизованого арешту засобів

16 січня 2016, 12:35
2102
3
Реклама

У Раді зареєстрований президентський законопроект № 3768 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно впровадження системи автоматизованого арешту засобів в цивільному і господарському судочинстві".

Мета змін - забезпечення оперативного виконання судових рішень і постанов державного виконавця про накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках.

Пропонується створити в судах (у цивільному і господарському судочинстві) і органах державної старанної служби систему автоматизованого арешту засобів на банківських рахунках.

Копії судових рішень і постанов держвиконавця про накладення арешту будуть спрямовуватися у банки в електронному вигляді. Надалі ці документи опрацьовуватимуться автоматизованими системами банків без задіювання людського ресурсу, автоматично здійснювати арешт засобів, що знаходяться на банківському рахунку.

Створення системи автоматизованого арешту засобів (СААС) здійснюватиметься Державною судовою адміністрацією України при безпосередній підтримці МВФ. Розпорядником системи буде ГСА.

Технічним адміністратором СААС, згідно з проектом, буде певне ГСА державне унітарне підприємство, що належить до сфери її управління, яке здійснює заходи по створенню, доопрацюванню і супроводу програмного забезпечення СААС і відповідає за її технічне і технологічне забезпечення, збереження і захист даних, робить, блокує і анулює доступ до СААС, проводить навчання для роботи з цією системою, а також здійснює інші заходи, визначені Положенням про СААС (цей документ затверджується Мінюстом разом з ГСА за узгодженням з Радою суддів України).

Розпорядник і техадминистратор отримають доступ до інформації, що передається (оброблюваною) в СААС, виключно у випадках і об'ємі, необхідних для забезпечення належного функціонування системи.

Також в проекті говориться, що інформація про юридичних і фізичних осіб, що містить банківську таємницюрозкривається банками: суддям на підставі постанови про забезпечення позову і про заміну одного способу забезпечення позову іншим, державним виконавцям - на підставі постанови про арешт засобів боржника, що поступив в електронному вигляді через СААС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини