Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

15 січня 2016, 15:00
2963
1
Реклама

1. Діють нові форми заяв у сфері реєстрації бізнесу

13 січня набув чинності наказ Мінюсту № 15/5яким затверджені нові форми заяв у сфері державної реєстрації юрособ, фізосіб-підприємців і громадських формувань. При цьому встановленощо документи, подані до 1.01.2016 на розгляд Мінюсту і його територіальним органам, підлягають розгляду держреєстраторами, посадовцями Мінюсту і його територіальних органів в терміни і в порядку, передбачені законодавством, що діяло на дату представлення таких документів.

2. Оновлена процедура оскарження податкових повідомлень-рішень

12 січня набув чинності Порядок оформлення і надання скарг платниками податків і їх розгляду контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну № 916. Документ встановлює оновлену процедуру оскарження платниками податків податкових повідомлень-рішень або інших рішень контролюючих органів під час адміністративного оскарження.

3. АМКУ на півроку відмінив планові перевірки бізнесу

Антимонопольний комітет повідомивщо з 1 січня по 30 червня 2016 року не планується проведення планових перевірок суб'єктів господарювання. Аналіз практики показав, що планові перевірки не є оптимальною формою контролю за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції суб'єктами господарювання. Довгострокове планування перевірок визнане недостатньо ефективним.

4. Україна приєднається до програми ЄС по підтримці підприємців

Уряд прийняло рішення про підписання Угоди з Європейським Союзом про участь України в програмі ЄС "Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME) (2014 - 2020) ". Ця програма з бюджетом 2,3 млрд. євро спрямована на створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього підприємництва. Передбачено поліпшення умов доступу МСП на ринки, поліпшення регуляторних умов функціонування МСП, формування культури ведення бізнесу.

5. Завершений перший етап реформи системи технічного регулювання

Кабінет Міністрів 13 січня прийняв фінальний пакет документів, необхідних для завершення першого етапу реформи системи технічного регулювання : технічні регламенти на засоби вимірювальної техніки, модулі оцінки відповідності, план заходів по оптимізації мережі державних лабораторій. Завдання нового етапу реформи - зняти зайві бар'єри для доступу українських промислових товарів на ринки ЄС. Заплановано підписання угод про оцінку відповідності і прийнятності промислових товарів.

6. З/х техніка не підлягає обов'язковій сертифікації

Мінекономрозвитку наказом № 1699 скоротило Перелік продукції, належній обов'язковій сертифікації в Україні. З Переліку виключено сільськогосподарську техніку. Відповідно, визнано таким, що втратило силу наказ Госкомстандартизации від 17.01.1997 № 24.

7. Пропонується створити Національну митну службу

У парламенті зареєстрований депутатський законопроект № 3763 "Про Національну митну службу України". Зокрема, для прискорення міжнародної торгівлі запланована автоматизація процесів митного контролю і оформлення, аналізу і управління рисками, створення системи митного пост-аудита. Основною метою ухвалення законопроекту є створення Національної митної служби України як органу виконавчої влади.

8. Набули чинності зміни до порядку обліку платників ЕСВ

12 січня набули чинності зміни до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове держсоцстрахування, затверджені наказом Мінфіну № 1105. Зокрема, передбачено, що після держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізосіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія або територія проведення АТО, зняття з обліку платників ЕСВ може проводитися по місцю знаходження відповідних фізосіб у разі їх звернення в контролюючі органи.

9. Для аграріїв відкрили додаткові електронні рахунки

ГФС розповіла про особливості застосування спецрежиму оподаткування в з/х в 2016 році. З/х підприємствам відкриті додаткові електронні рахунки. З рахунків по електронному адмініструванню ПДВ аграріїв, які здійснюють операції з поставки зернових і технічних культур (балансовий рахунок 3754) 85% засобів перераховується на рахунки платників в системі електронного адміністрування ПДВ, а 15% - на спецрахунки підприємств; по операціях з поставки продукції тваринництва (балансовий рахунок 3755) - відповідно 20% і 80%; по інших операціях з поставки з/х товарів/послуг, окрім зернових і технічних культур і продукції тваринництва (балансовий рахунок 3753) - 50% і 50%.

10. Заплановано спростити умови отримання дозволів

У парламенті зареєстрований розроблений Мінекономрозвитку законопроект № 3759який встановлює єдині умови для отримання документів дозвільного характеру. Пропонується внести зміни до 4 кодекси і 23 закони - встановити єдині вимоги для отримання 38 дозволів. Зміни покликані підвищити рівень захисту підприємців, заощадити час і засоби, відмінити зайві бюрократичні процедури.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини