Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заплановано ратифікувати Протокол про регістри викидів

14 січня 2016, 15:49
599
0
Реклама

Президент вніс до парламенту законопроект № 0078 "Про ратифікацію Протоколу про регістри викидів і перенесення забрудників".

Цей Протокол Україна підписала в 2003 році спільно з 35 державами, за станом на 2014 рік Протокол РВПЗ підписали 38 країн, ратифікували 33 країни і Європейський Союз.

Мета ратифікації - створення єдиною уніфікованою електронної системи доступу до інформації про дозволи, звіти, матеріалах перевірок в області довкілля для органів влади і громадськості з метою надання доступу кожному громадянинові до такої інформації і підвищення ефективності електронного управління у сфері охорони довкілля.

РВПЗ - це національна або регіональна база даних з описом потенційно небезпечних хімічних речовин, забрудників, які викидають в атмосферу, скидають у воду і грунт, транспортують з території підприємств для обробки і утилізації.

Система дозволить оперувати комплексом системної інформації для прийняття екологічно значущих рішень. За наявності системи РВПЗ місцеві або регіональні органи управління можуть оцінити стан місцевого довкілля і використовувати РВПЗ як одне з джерел даних для оцінки ризиків.

Громадськість зможе використовувати дані РВПЗ для ознайомлення з екологічною ситуацією в конкретних населених пунктах, а також для оцінки екологічної результативності тих або інших об'єктів господарської діяльності, секторів економіки або державних органів.

Законопроект є першим етапом для підвищення ефективності електронного управління в природоохоронній сфері і спрощення доступу до інформації екологічного напряму. Другим етапом буде впровадження Протоколу РВПЗ, розробка відповідних підзаконних нормативно-правових актів і безпосереднє створення бази даних.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини