Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ вказав, що враховувати, припиняючи право на частку в загальному майні з компенсацією

14 січня 2016, 14:25
2949
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 13 січня 2016 року розглянув справу № 6-2925цс15, предметом якого була суперечка про присудження співвласникові грошової компенсації за долю в загальному майні.

При розгляді цієї справи було зроблено правове укладення, згідно з яким положення статті 365 ГК регулюють випадки, коли позивач - співвласник майна, домагається позбавлення права власності на долю майна інших співвласників - відповідачів у справі.

Випадки, коли співвласник майна бажає позбавитися від долі, що належить йому, в загальному майні шляхом отримання від інших співвласників компенсації вартості долі, що належить йому, і визнання за останніми права власності на усе майно регулюються ст. 364 ГК.

З урахуванням закріплених в п. 6 ст. 3 ГК основ справедливості, сумлінності і розумності, спонукаючих суд до обліку при вирішенні суперечки інтересів обох сторін, при розгляді справ, в яких заявляються вимоги однієї із співвласників про припинення його права на частку в загальному майні шляхом отримання від інших співвласників грошової компенсації вартості його долі, виділення якої неможливе, суди повинні встановити:

- чи дійсно неможливе виділення такою, що належить позивачеві долі в натурі або чи не допускається такий виділ згідно із законом;

- чи користуються загальним майном інші співвласники - відповідачі у справі;

- чи сплачується іншими співвласниками, які володіють і користуються майном, матеріальна компенсація позивачеві за таке володіння і користування відповідно до частини третьої статті 358 ГК;

- чи здатні інші співвласники виплатити позивачеві компенсацію в рахунок визнання за ними права власності на загальне майно і чи не буде це для них надмірним тягарем.

Джерело: ВСУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини