Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що сьогодні стримує вільний обіг електронних грошей в Україні

14 січня 2016, 13:36
1089
1
Реклама

Останнім часом Національний банк України зробив декілька важливих кроків назустріч міжнародним платіжним системам (таким як PayPal, ApplePay, GoogleWallet та ін.).

Нагадаємо, що з усіх нормативно-правових актів, якими в Україні регулюється питання роботи таких систем, можна виділити три головних:

- постанова НБУ від 04 листопада 2010 року № 481 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань регулювання випуску і обігу електронних грошей", зі змінами від 24 липня 2015 року;

- постанова НБУ від 24 липня 2015 року № 480 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України";

- Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютах, затверджена постановою НБУ від 12 листопада 2003 роки № 492зі змінами від 01 вересня 2015 року.

Основним кроком НБУ була готовність вносити зміни до профільних нормативно-правових актів для процесу лібералізації і спрощення регулювань і реєстрації в Україні діяльності міжнародних платіжних систем. Ця готовність Національного банку була задекларована в так званому Letter of Comfort від НБУ (стандартним міжнародним інструментом, що являється, в переговорах великих корпорацій з органами влади тієї або іншої країни, який підтверджує серйозність намірів), що так само було обнародуване на офіційному сайті Нацбанку в прес релизе від 03 серпня 2015 року.

З питання реформування профільного законодавства з Національним банком України працює ряд експертів, у тому числі представники Американської Торгово-промислової Палати в Україні, які підготували свої коментарі і пропозиції для внесення змін до законодавства з метою полегшити захід і роботу в Україні міжнародних платіжних систем.

Микола Лихачев

Проте основною складністю на шляху початку їх роботи в Україні сталі розбіжності в підході реформування основних актів. Зміни законодавства, запропоновані Національному банку Американської ТВП в Україні, які задовольняють очікуванням представників PayPal (які найактивніше задіяні в переговорному процесі), були прийняті не повністю.

Серед ключових змін, яких чекали в Американській ТВП і PayPal, і які доки не були повністю прийняті в НБУ, наступні :

- отримання фізособами-резидентами - користувачами електронних гаманців поповнень в іноземній валюті від інших користувачів;

- можливість перекладу і зарахування засобів в іноземній валюті на рахунки користувачів PayPal в Україні;

- можливість оплати комерсантами (як юридичними, так і фізособами-підприємцями) послуг/товарів на інтернет-сайтах в іноземній валюті;

- зарахування засобів в іноземній валюті з рахунку PayPal на банківський рахунок в українському банку з можливістю конвертації в гривню і перекладом на гривневій рахунок.

Серед того, що було прийнято Національним банком, можна виділити розділ 8 постанов НБУ № 481, згідно з яким користувач може сплатити тільки товари зі свого гаманця в іноземній валюті тільки на користь торговця-нерезидента. Про переказ грошей просто між фізичними особами - громадянами України не йдеться, що в корені не влаштовує представників PayPal, оскільки по їх заявленям PayPal, як і інші міжнародні системи електронних платежів в першу чергу створювалася з метою переказу коштів між фізичними особами, і тільки потім торговцями. 80-90% користувачів PayPal, згідно з їх статистикою, - це прості фізичні особи.

Поки це є найбільш стримуючим чинником для повноцінного старту роботи PayPal, як і інших платіжних систем. Проте, реформування не закінчене, і НБУ заявляв про свою готовність йти назустріч і вносити додаткові зміни, які дадуть можливість розширити використання електронних грошей. По заявах регулятора, в I кварталі 2016 року планується реалізація третього етапу лібералізації валютного законодавства для забезпечення використання резидентами України повного спектру можливостей, які надані міжнародними системами електронних розрахунків.

Микола Лихачеврадник АТ "Спенсер і Кауфманн"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини