Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я розробило правила ізоляції при наданні психіатричної допомоги

14 січня 2016, 13:13
873
0
Реклама

Міністерством охорони здоров'я на громадське обговорення винесений проект наказу "Про твердження Інструкції про порядок застосування фізичного обмеження і (чи) ізоляції при наданні психіатричної допомоги особам, що страждають психічними розладами, і Протоколу застосування фізичного обмеження і (чи) ізоляції при наданні психіатричної допомоги особам, що страждають психічними розладами".

Документи розроблені згідно Закону "Про психіатричну допомогу"яким передбачається, що до осіб, що страждають психічним розладом, у випадках, коли усіма іншими законними заходами неможливо запобігти діям особи, що представляють безпосередню небезпеку для нього або інших осіб, застосовуються заходи фізичного обмеження і (чи) ізоляції відповідно до правиламивстановленими Мінохоронздоров'я.

Згідно з проектом Інструкції :

- фізичне обмеження - застосування до особи, яка по своєму психічному стану представляє безпосередню небезпеку для нього або інших осіб, спеціальних засобів медичного призначення з метою обмеження рухів;

- ізоляція - відділення від оточення особи, яка по своєму психічному стану представляє безпосередню небезпеку для нього або інших осіб, з метою запобігання здійсненню суспільно-небезпечного діяння, надання медичної допомоги.

Обмеження/ізоляція застосовуються за призначенням лікаря-психіатра установи охорони (у виняткових випадках - черговим лікарем-психіатром) здоров'я. При застосуванні обмеження/ізоляції обличчя знаходиться під постійним спостереженням медичного персоналу і контролем лікаря-психіатра.

При застосуванні обмеження/ізоляції лікар-психіатр заповнює Протоколпроект якого також розроблений. Зокрема, в Протоколі треба вказати обгрунтування застосування обмеження або ізоляції.

Обмеження/ізоляція проводиться виключно в спеціально обладнаному приміщенніщо відповідає діючим госсаннормам і правилам.

Термін разового застосування ізоляції не може перевищувати 8 годиндля продовження терміну потрібне нове призначення комісією лікарів-психіатрів. Кожних 2 години ізоляція уривається лікарем-психіатром для оцінки змін в стані пацієнта.

Термін разового застосування фізичного обмеження не може перевищувати 4 годинидля продовження його терміну (але не більше ніж 8 годин) потрібне нове призначення комісією лікарів-психіатрів. Кожні 30 хвилин лікар-психіатр оцінює зміни в стані пацієнта.

Фізичне обмеження здійснюється виключно призначеними для цього сертифікованими виробами медичного призначення.

Передбачається, що реалізація цього наказу сприятиме удосконаленню порядку застосування заходів фізичного обмеження і (чи) ізоляції.

Читайте також: Розробляються зміни відносно надання психіатричної допомоги.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини