Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ, роз'яснення ВХСУ

Реклама

Верховний Суд України

Сформовані правові позиції відносно власності подружжя і третіх осіб на побудований будинок і ділянку під ним

При розгляді справи № 6-2710цс15 Суд роз'яснив, що: невведений в експлуатацію будинок може бути розділений між дружинами; само по собі участь інших осіб у будівництві будинку - не основа для визнання за такими особами права власності на частку в побудованому будинку; земельна ділянка, приватизована одним з подружжя в період браку для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських будівель, являється його власністю, а не загальною спільною власністю подружжя.

Позовна давність в суперечках про розділ майна подружжя починається з дня, коли особа дізналася або повинно було дізнатися про порушення свого права, а не з моменту розірвання браку

При розгляді справи № 6-258цс15 Суд роз'яснивщо при визначенні початку течії позовної давності слід виходити не з часу, коли сторони розірвали брак, а з моменту, коли особа дізналася або повинно було дізнатися про порушення свого майнового права, оскільки сам по собі факт припинення браку не свідчить про порушення права власності одного з подружжя. Неуявлення позову про розділ майна, у тому числі до витікання трьох років з дня розірвання браку, за відсутності доказів, що підтверджують заперечення права одного з подружжя на придбане в період браку майно, зареєстроване за іншим чоловіком, не може свідчити про порушення прав і вказувати на початок течії позовної давності.

Придбання майна в шлюбі не означає, що воно є загальною спільною власністю подружжя

При розгляді справи 6-2641цс15 була підтверджена правова позиція, згідно якої статус загальної спільної власності визначається за критеріями : 1) час придбання майна; 2) засоби, за які таке майно було придбане (джерело придбання). У разі придбання майна хоча і в період браку, але на особисті кошти одного з подружжя, це майно не може вважатися об'єктом загальної спільної власності подружжя, а є особистою приватною власністю того з подружжя, за особисті кошти якого воно придбане. Тому сам по собі факт придбання спірного майна в період браку не є безумовною основою для віднесення такого майна до об'єктів права загальної спільної власності подружжя.

Майно фізособи-підприємця вважається загальним майном подружжя, за умови, що воно придбане за рахунок тих, що належать дружинам засобів

Розглянув справу 6-1109цс15Суд роз'яснивщо майно фізичної особи - підприємця (яке використовується для господарської діяльності фізособою-підприємцем) вважається загальним майном подружжя, як і інше майно, придбане в період браку, за умови, що воно придбане за рахунок тих, що належать дружинам засобів.

Суперечки про незаконність рішень органів влади і місцевого самоврядування відносно землі розглядаються в цивільному або господарському процесі

Розглянувши справу № 6-2510цс15Суд роз'яснивщо рішення органу місцевого самоврядування у сфері земельних стосунків, яке має ознаки ненормативного акту, вичерпує своя дія після його реалізації, а вимоги про визнання такого рішення незаконним повинні розглядатися в порядку цивільного або господарського судочинства, якщо за результатами реалізації рішення у фізичної або юридичної особи виникло речове право.

Дії держвиконавця не оскаржаться в адмінсуді, якщо встановлений інший порядок

При розгляді справи № 6-2187цс15 Суд роз'яснивщо якщо законом встановлений інший порядок судового оскарження рішень, дій або бездіяльності державного виконавця або іншого посадовця державної старанної служби, то це виключає юрисдикцію адміністративних судів в такій категорії справ.

Якщо засоби за кредитним договором в належному розмірі повернені не були, відсотки по кредиту і пеня по відсотках підлягають стягненню в межах терміну позовної давності

При розгляді справи № 6-249цс15 Суд роз'яснивщо згідно статті 266 ГК після закінчення позовної давності до основної вимоги вважається, що позовна давність витекла і до додаткової вимоги (стягнення неустойки, накладення стягнення на закладене майно).

Заробіток за вимушений прогул не виплачується за період тимчасового відновлення на роботі

При розгляді справи № 6-2123цс15 Суд роз'яснивщо середньомісячна заробітна плата виплачується відновленому працівникові саме за час (період) вимушеного прогулу, а отже, середньомісячна заробітна плата не може бути стягнута за період, коли працівник був тимчасово відновлений, працював на посаді і отримував заробітну плату відповідно до умов трудового договору.

У касації оскаржаться визначення апеляційного суду, що перешкоджають подальшому провадженню у справі

Розглянувши справу 6-913цс15Суд роз'яснивщо в касационном порядку можуть бути оскаржені визначення апеляційного суду, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі.

Сума відшкодування за незаконне перебування під слідством розраховується, виходячи з розміру мінімальної зарплати на момент розгляду справи судом

При розгляді справи № 6-2203цс15 Суд роз'яснивщо розмір відшкодування слід розраховувати, виходячи зі встановленого законодавством розміру заробітної плати на момент розгляду справи судом, за кожен місяць перебування під слідством і судом.

Недійсність іпотеки житла дитини визначається виходячи з критеріїв

При розгляді справи № 6-214цс15 Суд роз'яснивщо розглядаючи позови в інтересах дітей про визнання недійсними договорів іпотеки, обгрунтовані порушенням статті 12 Закону "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей" (чи Закону "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей" залежно від моменту виникнення спірних правовідносин), судам необхідно у кожному конкретному випадку: 1) перевіряти наявність на момент укладення оспорюваного договору у дитини права користування житлом, яке може грунтуватися на документальній основі (наприклад, довідці про наявність зареєстрованих осіб на житловій площі, серед яких вказана і дитина) або на законі (на підставі статті 29 ГК); за відсутності реєстрації дитини в спірному приміщенні на момент укладення оспорюваного договору з'ясовувати наявність у дитини іншого місця проживання; 2) враховувати сумлінність поведінки іпотекодавців про надання документів про права дітей на житлі - предмет іпотеки при укладенні оспорюваних договорів.

Вищий господарський суд України

Роз'яснений порядок сплати судового збору

Пленум Суду в постанові від 16 грудня 2015 роки № 2 роз'яснив питання сплати судового збору. Внесені зміни в постанова Пленуму від 21 лютого 2013 року № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України". Вказано, що позовні заяви про обязании перерахувати грошові кошти відповідно до договору банківського рахунку відносяться до заяв майнового характеру і оплачуються судовим збором відповідно до підпунктом 1 пункту 2 частини другої статті 4 Закони "Про судовий збір". Роз'яснено, що суд може перевірити зарахування судового збору в спецфонд державного бюджету, отримавши таку інформацію від територіальних органів казначейства, яким збір перерахований від позивача або особи, що подала апеляційну (касаційну) скаргу або заяву про перегляд судового рішення за обставинами, що знову відкрилися. Якщо день подачі позову не співпадає з днем сплати судового збору (збір сплачується раніше), то останній визначається з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого НБУ саме в день сплати, а не в день подачі позову.

Узагальнена практика рішення суперечок про електропостачання

Постановою Пленуму від 16 грудня 2015 роки № 3 затверджено узагальнення судової практики вирішення суперечок, що виникають у сфері надання послуг з електропостачання. Роз'яснені проблемні питання укладення договору на електропостачання; стягнення заборгованості за спожиті енергоносії; стягнення вартості електроенергії, що недообліковує; відміни оперативно-господарських санкцій; стягнення вартості електричної енергії, спожитої без укладення договорів на її постачання.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини