Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 січня почала діяти зона вільної торгівлі між Україною і ЄС. До чого це приведе?

6 січня 2016, 10:09
8358
2
Реклама

Так, наприклад, сертифікати походження EUR.1 видаватимуться митними органами, а не ТВП, як це відбувалося у рамках автономних торгових преференцій (Порядок заповнення і видачі митницею сертифікату з перевезення товару EUR.1 відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, і Європейським Союзом, Європейською спільнотою по атомній енергії і їх державами-членами, з іншого боку затверджений наказом Мінфіну від 18.11.2014 № 1142).

Цей наказ передбачає максимальне спрощення процедури видачі сертифікатів в найкоротший строк з одночасним посиленням відповідальності експортера за достовірність інформації, яка потрібна для визначення українського походження товару. При цьому сертифікати видаватимуться на безоплатній основі і в найкоротший строк, але не більше трьох робочих днів з дня, що настає після реєстрації заяви в митниці.

З метою забезпечення повноцінного функціонування УВЗСТ і видачі сертифікатів органами ГФС здійснений ряд організаційних заходів, зокрема:

· визначені місця видачі сертифікатів - 162 підрозділи митниць, які максимально наближені до потенційних експортерів/виробникам. З переліком підрозділів митниць ГФС, здійснююче оформлення і видачу сертифікатів з перевезення товарів форми EUR.1, і їх адресами розміщення можна ознайомитися по посиланню;

· проведені підготовка і навчання 433 посадовців митниць ГФС, які уповноважені на видачу сертифікатів походження товару EUR.1;

· закуплені бланки сертифікатів для експорту товарів з України в країни ЄС у кількості 50 тис. шт. Із зразком сертифікату можна ознайомитися по посиланню. При цьому форму заяви для видачі сертифікату з перевезення товару з України за формою EUR.1 можна викачати по посиланню;

· розроблені і введені програмно-інформаційні комплекси "Оформлення і видача сертифікатів з перевезення форми EUR.1", "Реєстр уповноважених (схвалених) експортерів".

Важливим чинником є також те, що видача сертифікату з перевезення товарів з України EUR.1 не вимагається у випадках, якщо:

· загальна фактурна вартість партії товарів походженням з України не перевищує 6 000 євро (для отримання преференцій в країнах ЄС експортер самостійно декларує походження товарів з України в декларации-инвойсе, текст якої приведений в додатку IV до Угоди);

· експортер має статус уповноваженого (затвердженого) відповідно до статті 23 Правил походження;

· у країнах ЄС товари обкладаються по нульовій ставці ввізного мита Митного тарифу (за винятком положень Правил походження відносно кумуляції і квот).

Інститут схваленого експортера при визначенні преференційного походження товарів впроваджений в 2015 році (Порядок надання і анулювання митницею статусу уповноваженого (схваленого) експортер затверджений наказом Мінфіну від 07.10.2014 № 1013).

При цьому схваленим експортером може бути підприємство-експортер, юридична особа, зареєстрована в Україні, за винятком митного брокера, що здійснює постійні відправки товарів в умовах угод і право, що має, самостійно оформляти декларацию-инвойс незалежно від вартості партії товару.

Для отримання тарифних преференцій в країнах ЄС український експортер товару має можливість без оформлення сертифікату EUR.1 самостійно декларувати походження товарів на товаросупровідних документах без залучення митниці. Термін дії статусу схваленого експортера не обмежений в часі.

Впровадження в Україні інституту схваленого експортера при визначенні походження товарів забезпечить підтримку і прискорення процедури експорту товарів українського походження на ринки країн ЄС, а також застосування тарифних преференцій (пільговий режим оподаткування) до товарів українського походження в країнах ЄС.

Важливо також і те, що паралельно з режимом вільної торгівлі впродовж двох років продовжуватиме діяти пільговий режим GSP, яким Україна користується вже багато років при експорті в держави, - члени ЄС. Попередній аналіз показав, що ряд товарів, враховуючи перехідні періоди, буде вигідніше певний час експортувати у рамках GSP- режиму, оскільки ставка GSP буде нижча пониженою відповідно до Угоди про асоціацію. Тому перед здійсненням експорту важливо перевірити ставки ввізного мита ЄС і режими. Таку інформацію можна отримати на електронних ресурсах ТЕНЬК чи по посиланню.

Попередній збіглий аналіз показує, що по 547 тарифним лініям класифікації митного тарифу ЄС в 2016 році буде вигідніше експортувати у рамках режиму GSP. А в 2017 році таких ліній залишиться 424.

При цьому для експорту у рамках GSP- режиму необхідно отримати сертифікат форми А, який видається ТВП.

Додаткову інформацію відносно умов експорту в ЄС, а також правил походження можна отримати по посиланнях:

Опис правил і умов експорту в ЄС можна знайти на офіційному порталі Служби підтримки експорту Європейського Союзу - безкоштовна база даних "Умови експорту в ЄС" (доступно російською мовою).

З текстом Угоди про асоціацію і Протоколу про правила походження товарів можна ознайомитися на офіційному порталі Кабінету Міністрів України.

Актуальну інформацію відносно діючих ставок ввізних мит ЄС і інших умов експорту в держави - члени ЄС можна отримати на офіційному Інтернет-ресурсі Європейської Комісії в розділі "My export".

Усі законодавчі акти ЄС доступні на офіційному сайті законодавства Європейського Союзу Eur - Lex.

Матеріал підготовлений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

http://me.gov.ua/

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини