Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про збільшення процентної ставки за кредитом

4 січня 2016, 09:05
2171
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 16 грудня 2015 року розглянула справу № 6-2355цс15 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

При розгляді була сформована наступна правова позиція. Відповідно до статті 1054 ГК за кредитним договором банк або інша кредитна організація (кредитор) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові в розмірі і на умовах, передбачених договором, а позичальник зобов'язується повернути отриману грошову суму і сплатити відсотки.
Згідно частини першої статті 651 ГК зміна договору допускається тільки за угодою сторін, якщо інше не встановлене договором або законом.

Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу і кредитного договору в односторонньому порядку" від 12 грудня 2008 року № 661 - VIякий набув чинності 9 січня 2009 року, положення ГК доповнені статтею 1056-1, частиною другої якій передбачено, що встановлений договором розмір відсотків не може бути збільшений банком в односторонньому порядку. Приведена редакція статті 1056-1 ГК діяла до 16 жовтня 2011 року.

З аналізу вказаних норм ВСУ зробив висновок про те, що якщо умовами кредитного договору передбачається право банку в односторонньому порядку збільшувати розмір процентної ставки за користування кредитом у разі настання певних умов з дотриманням встановленої кредитним договором процедури повідомлення позичальника, то збільшення банком розміру процентної ставки за цим кредитним договором в односторонньому порядку є правомірним за умови, що рішення банку про таку зміну було прийняте до набуття чинності Закон № 661 - VI.

У цій справі договір знаходився в 2008 році, банк збільшив розмір процентної ставки з 10 лютого 2009 року. Задовольняючи позов, суди не дослідив усіх обставин, що мають значення для вирішення суперечки, не з'ясували чи було рішення про зміну розміру процентної ставки прийнято до набуття чинності Закону № 661 - VI і, не перевірив, чи відповідає вимогам кредитного договору повідомлення про збільшення розміру процентної ставки за кредитним договором.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини