Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ вказав, що треба врахувати при визнанні недійсної іпотеки житла дитини

30 грудня 2015, 16:49
2684
3
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 16 грудня 2015 року розглянув справу 6-214цс15 по позову про звернення стягнення на квартиру і виселення і по зустрічному позову про визнання договору іпотеки недійсним.

При розгляді була сформована правова позиція відносно правомірності договору іпотеки житла дитини за відсутності згоди органу опіки на його укладення. За змістом частин першої, другої, четвертої статті 12 Закону "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей" (у редакції, діючій на момент виникнення спірних правовідносин, - травень 2008 року) держава охороняє і захищає права і інтереси дітей при здійсненні угод відносно нерухомого майна. Неприпустимо зменшення або обмеження прав і інтересів дітей, що охороняються законом, при здійсненні будь-яких угод відносно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти. Для здійснення таких угод потрібно попередню згоду органів опіки і опікування.

Вирішуючи категорію справ по позовах в інтересах дітей про визнання недійсними договорів іпотеки, обгрунтованим порушенням статті 12 Закону "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей" (чи Закону "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей" залежно від моменту виникнення спірних правовідносин), судам необхідно у кожному конкретному випадку:

1) перевіряти наявність на момент укладення оспорюваного договору у дитини права користування житлом, яке може грунтуватися на документальній основі (наприклад, довідці про наявність зареєстрованих осіб на житловій площі, серед яких вказана і дитина) або на законі (на підставі статті 29 ГК); за відсутності реєстрації дитини в спірному приміщенні на момент укладення оспорюваного договору з'ясовувати наявність у дитини іншого місця проживання;

2) враховувати сумлінність поведінки іпотекодавців про надання документів про права дітей на житлі - предмет іпотеки при укладенні оспорюваних договорів.

Нагадаємо, при розгляді справи № 6-384цс15 дійшов висновкущо помилкове повідомлення батьками, які є одночасно законними представниками неповнолітнього, малолітнього, про відсутність прав дитини на майно, що передається в іпотеку, не може бути основою для визнання іпотеки недійсної за позовом батьків.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини