Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про переміщення на іншу роботу

30 грудня 2015, 15:00
1093
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 16 грудня 2015 року розглянув справу № 6-1178цс15 про визнання незаконним і відміні наказу про переміщення на інше місце (з фактичним перекладом на неповний робочий день, зменшенням зарплати і пониженням розряду), виданого з порушенням трудового законодавства.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Згідно із статтею 32 КЗоТ переведення на інший роботові на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переклад на роботу на інше підприємство, до установи, організацію або в іншу місцевість, хоч би разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки з відома працівника, за винятком випадків, передбачених в статті 33 справжнього Кодексу, і в інших випадках, передбачених законодавством.

У частині другої статті 32 КЗоТ вказане, що не рахується переведенням на інший роботові і не вимагає згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ в тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором. Власник або уповноважений їм орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я.

Отже, власник не має права вийти за межі трудового договору і його право на переміщення працівників обмежується умовами трудового договору : у рамках цих умов переміщення можливе, за його межами - протизаконно. Таким чином, при переміщенні діє принцип незмінності істотних умов договору, тобто залишаються незмінними усі істотні умови трудового договору (спеціальність, кваліфікація, найменування посади).

Встановивши, що вказаних вимог закону відповідач не виконав, суд першої інстанції дійшов обгрунтованого висновку про визнання наказу незаконним і відмінив його.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини