Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про стягнення на предмет іпотеки

25 грудня 2015, 10:01
1684
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на спільному засіданні судових палат у цивільних і господарських справах 9 грудня 2015 року розглянув справу 6-2479цс15 про звернення стягнення на предмет іпотеки і виселення.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Згідно частини першої статті 39 Закону "Про іпотеку" у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет іпотеки в рішенні суду вказуються: загальний розмір вимог і усі його складові, що підлягають сплаті іпотекодержателеві з вартості предмета іпотеки; опис нерухомого майна, за рахунок якого підлягають задоволенню вимоги іпотекодержателя; заходи по забезпеченню збереження предмета іпотеки або передачі його в управління на період до його реалізації, якщо такі потрібні; спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення публічних торгів або застосування процедури продажу, встановленого статтею 38 справжнього Закону; пріоритет і розмір вимог інших кредиторів, що підлягають задоволенню з вартості предмета іпотеки; початкова ціна предмета іпотеки для його подальшої реалізації.

Згідно частини шостої статті 38 Закону "Про іпотеку" ціна продажу предмета іпотеки встановлюється за угодою між іпотекодавцем і іпотекодержателем або на підставі оцінки майна суб'єктом оцінної діяльності, на рівні не нижче за звичайні ціни на цей вид майна.

У справі, що переглядається, апеляційний суд, з виводами якого погодився і суд касаційної інстанції, прийняв рішення про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом його продажу банком з укладенням від імені іпотекодавця з покупцем майна договору купівлі-продажу будь-яким способом.

При цьому, посилаючись на загальний розмір заборгованості, суд не вказав усіх складових цієї заборгованості, що підлягає сплаті іпотекодержателеві з вартості предмета іпотеки, не перевірив обгрунтованості їх нарахування, зокрема нарахування штрафів і пені у валюті США, а також на вказав початкової ціни предмета іпотеки для його подальшої реалізації, визначеної відповідно до частини шостої статті 38 Закону "Про іпотеку".

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини