Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснений порядок експертизи проектів будівництва із залученням держзасобів

23 грудня 2015, 15:05
6199
0
Автор:
Реклама

Минрегион в листі від 14 грудня 2015 року № 7/15-14638 роз'яснив порядок твердження і проведення експертизи проектів будівництва, бюджетних коштів, що реалізовуються із залученнямзасобів державних і комунальних підприємств, установ і організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, у зв'язку з прийняттям постанови Кабміну від 26 серпня 2015 року № 665 про внесення змін до Порядок затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи.

Зміною передбачено збільшення в 4 рази вартісних показників за твердженням проектної документації на будівництво об'єктів, що реалізовуються із залученням державних коштів. Проекти будівництва об'єктів залежно від загальної кошторисної вартості стверджують:

- від 400 млн. грн. і більше - Кабінет Міністрів;

- від 120 до 400 млн. грн. - центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська і Севастопольська міські держадміністрації і інші органи державної влади;

- до 120 млн. грн. - державні підприємства, установи і організації, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

Крім того, зміною передбачена норма, згідно якої проектна документація на будівництво об'єктів, що реалізовуються із залученням державних коштів, підлягає твердженню не пізніше чим в тримісячний термін з дати напряму звіту замовникові будівництва за результатами проведення експертизи.

У разі, якщо замовник не затвердив в зазначений термін проектну документацію, така документація підлягає повторній експертизі в установленому порядку. При цьому не убачається необхідність внесення змін до проектної документації у випадках, якщо в цей період не мінялися вихідні дані на проектування, будівельні норми і стандарти, проектні рішення, а також коли інфляція з дати напряму експертного звіту не перевищує 10%. В цьому випадку додаткові витрати, пов'язані з інфляційними процесами, покриваються загальним лімітом засобів, передбаченим кошторисною документацією. За таких умов експертизу доцільно проводити в скорочені терміни, обумовлені договором.

Повторну експертизу рекомендується виконувати тій експертній організації, яка надавала попередній звіт.

Вартість проведення такої експертизи може обчислюватися за формою № 3-П (додаток Д ГОСТ Д. 1.1-7: 2013 "Правила визначення вартості проектно-дослідницьких робіт і експертизи проектної документації на будівництво") з урахуванням обгрунтованих трудовитрат експертів і відповідної вартості 1 людино-дня.

Також зміною передбачена обов'язковість проведення експертизи кошторисної частини проектної документації на будівництво об'єктів I - III категорій складності, бюджетних коштів, що реалізовуються із залученням, засобів державних і комунальних підприємств, установ і організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, тільки у разі, якщо їх кошторисна вартість перевищує 300 тис. грн. В той же час, для контролю за ефективним витрачанням державних коштів, замовник може прийняти рішення про проведення експертної оцінки проектів будівництва, кошторисна вартість яких не перевищує 300 тис. грн. У такому разі в звідному кошторисний розрахунку передбачається засіб на вказаний ціль.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини