Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ відмінив рішення про стягнення оплати за договором купівлі-продажу, який на момент перегляду визнаний недійсним

22 грудня 2015, 15:55
1402
2
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 4 листопада 2015 року розглянув справу 6-911цс15 за позовом ПАО "Сад Поділля" до купувальниці про стягнення грошових коштів за договором купівлі-продажу яблунь.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція.

Загальні стани про право власності викладені в главі 23 ГК. Згідно частини першої статті 316 ГК правом власності є право особи на річ (майно), яку воно здійснює відповідно до закону по своїй волі, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування і розпорядження своїм майном. Згідно з частинами першої і другої статті 319 ГК власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право здійснювати відносно свого майна будь-які дії, що не суперечать закону.

Відповідно до вказаних положень законодавства здійснювати відносно свого майна будь-які дії, що не суперечать закону, зокрема розпоряджатися майном шляхом його відчуження на підставі договору купівлі-продажу, має право тільки власник майна.

Згідно частини першої статті 78 ЗК право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Відповідно до статті 125 ЗК право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування і право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
Згідно з положеннями частини другої статті 22, статті 19 ЗК багаторічні насадження - це різновид сільськогосподарських угідь, що відносяться до земель сільськогосподарського призначення. Згідно частини другої статті 79 ЗК (у редакції, діючій на момент отримання державного акту) право власності на земельну ділянку поширюється в його межах на поверхневий (грунтовий) шар, а також на водні об'єкти, ліси і багаторічні насадження, які на нім знаходяться.

Згідно частини третьої статті 373 ГК право власності на земельну ділянку поширюється на поверхневий (грунтовий) шар в межах цієї ділянки, на водні об'єкти, ліси, багаторічні насадження, що знаходяться на нім, а також на простір, що знаходиться над і під поверхнею ділянки, заввишки і завглибшки, які потрібні для зведення житлових, виробничих і інших будівель і споруд.

Судами встановлено, що 17 березня 2011 року між сільськогосподарським відкритим акціонерним товариством "Сад Поділля" і відповідачкою був укладений договір купівлі-продажу 476 яблунь, які знаходяться на земельній ділянці останньою.

ВССУ відмінив рішення апеляційного суду про відмову в задоволенні позову відповідачки у цій справі про визнання недійсним спірного договору купівлі-продажу, залишено без змін рішення суду першої інстанції про задоволення позову і визнання договору недійсним.

По принципах, закладених в статті 17 Загальній декларації прав людиникожна людина має право мирно володіти майном, що належить йому, і ніхто не може бути довільно позбавлений майна, що належить йому.

Крім того, статтею 6 Конвенцій про захист прав людини і основних свобод відмічено право кожного на справедливий і публічний розгляд справи в розумний термін незалежним і беспристрастным судом, встановленим законом, який вирішить суперечку відносно його прав і обов'язків цивільного характеру.

Отже, порушені права особи мають бути відновлені негайно після встановлення такого порушення усіма можливими законними способами компетентним національним судом для вирішення суперечки в розумний термін.

Оскільки на момент розгляду справи Верховним судом України договір купівлі-продажу, який послужив основою для стягнення з відповідачки вартості яблунь, визнано недійсним, то правових підстав для задоволення позову немає.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини