Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ розповів про позовну давність при розділі майна подружжя

22 грудня 2015, 14:16
3188
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 23 вересня 2015 року розглянув справу 6-258цс15 про визнання спадкового договору недійсним і стягненні негрунтовний отриманих коштів.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція.

Згідно із статтею 76 ГК УРСР течія терміну позовної давності починається з дня виникнення права на позов. Право на позов виникає з дня, коли особа дізналася або повинно було дізнатися про порушення свого права. Аналогічним чином питання початку течії позовної давності визначене і в статті 261 ГК Українизгідно якої течія позовної давності починається з дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення свого права або особу, його нарушевшем.

Частиною третьої ст. 29 КоБС передбачалося, що для вимоги про розділ майна, що є загальною спільною власністю подружжя, встановлюється трирічний термін позовної давності. Згідно із статтею 11 КоБС в тих випадках, коли для окремих вимог встановлений термін позовної давності, він обчислюється, якщо інше не встановлене законом, з дня, коли особа дізналася або повинно було дізнатися про порушення свого права. Аналогічний порядок числення терміну позовної давності визначені і частиною другої статті 72 СК.

Отже, вирішуючи питання течії позовної давності, суди повинні враховувати, що при визначенні початку течії позовної давності слід виходити не з часу, коли сторони розірвали брак, а з моменту, коли особа дізналася або повинно було дізнатися про порушення свого майнового права, оскільки сам по собі факт припинення браку не свідчить про порушення права власності одного з подружжя. Неуявлення позову про розділ майна, у тому числі до витікання трьох років з дня розірвання браку, за відсутності доказів, що підтверджують заперечення права одного з подружжя на придбане в період браку майно, зареєстроване за іншим чоловіком, не може свідчити про порушення прав і вказувати на початок течії позовної давності.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини