Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа адвокатури : експертна дискусія з нагоди професійного свята

21 грудня 2015, 12:45
1017
9
Автор:
Реклама

Круглий стіл став продовженням серії заходів, ініційованих Асоціацією юристів України з метою професійного обговорення реформи адвокатури.

"Наші зусилля спрямовані на посилення захисту прав і свобод громадян країни за допомогою створення сильної адвокатури з правами і гарантіями, які дозволять відстоювати інтереси наших клієнтів якісно і ефективно", - відмітив модератор заходу Денис Бугай, Президент Асоціації юристів України.

Пропозиції робочої групи Радого з питань судової реформи представив Олексій Филатов, заступник Глави Адміністрації Президента України, координатор Радого з питань судової реформи.

За його словами, ідеологія реформи адвокатури покликана впровадити світові стандарти і сприяти формуванню єдиної юридичної професії. "Усі фахівці, які здійснюють юридичну практику, повинні стати членами єдиного професійного співтовариства", - відмітив Олексій Филатов, наводячи приклад США і європейських країн. На його думку, це дозволить привнести до професії стандарти якості і посилить відповідальність.

Введення виняткового права на представництво інтересів клієнтів в судах проводитиметься поетапно, і враховувати інтереси юрисконсультів і юристів, які доки не є адвокатами. Зокрема, цьому служитиме тривалий перехідний період, значне зниження плати за стажування і складання адвокатського іспиту.

Система юридичної допомоги впорається з викликами, які може нести в собі введення виняткового права адвокатів на представництво інтересів клієнтів в судах. У цьому завірив Андрій Вишнєвський, директор Координаційного центру за поданням безкоштовної правової допомоги Міністерства юстиції України.

В той же час, зміни повинні торкнутися і питань доступу до професії і організації адвокатського самоврядування. Так, планується ввести обмеження на тривалість заняття посад керівниками органів місцевого самоврядування - не більше двох років два терміни підряд.

Коментарі представників Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції" прозвучали від експертів проекту Оксани Цимбривськой і Виргилиуса Валанчюса. Пан Виргилиус позитивно оцінив не лише озвучені пропозиції, але і факт проведення професійної дискусії в процесі їх підготовки. Також в заході взяв участь Марк Сегал, головний експерт Проекту по доступу до правосуддя і забезпечення права на захист.

До професійного діалогу представників юридичного співтовариства приєдналися члени Радого з питань судової реформи, представники громадських організацій адвокатів і органів самоврядування, судді, юристи і учені.

"Якісні зміни неможливі без участі професійного співтовариства", - відмітив Олексій Филатов, підкреслюючи роль юристів в проведенні реформи адвокатури.

Заходи, присвячені обговоренню реформи адвокатури, пройдуть також і в регіонах країни. Так, вже 25 грудня черговий круглий стіл пройде в м. Львів спільно з Відділенням АЮУ у Львівській області і Проектом ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні".

Джерело: АЮУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини