Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

18 грудня 2015, 13:10
3620
0
Реклама

1. Триває обговорення податкової реформи

Дискусии з приводу прийняття нового Податкового кодексу продовжилися і цього тижня. Бізнес протестував, Мінфін переконував, проект намагалися погоджувати. 17 грудня відбулося позачергове засідання ВР, на якому проекти бюджету (№ 3000) і податкової реформи (№ 3630) лише були представлені урядом. Особливо бурхливо обговорювали можливу відміну єдиного з/х податку. В результаті створено робочу групу для доопрацювання проектів. Судячи із заяв політиків, швидше за все, проект держбюджету формуватиметься на базі старого НК.

2. Вводиться повна заборона на постачання в Крим

Згідно постанові Кабміну від 16 грудня № 1035 забороняються постачання робіт, товарів і послуг з усіх митних режимів з тимчасово окупованої території на іншу територію України і з іншої території України на тимчасово окуповану територію України. Виняток становитимуть особисті речі громадян, соціально значущі продукти харчування і гуманітарна допомога. Заборона набуде чинності з 18 січня 2016 року.

3. Бізнес звільнили від радянських Гостів

Мінекономрозвитку наказами №№ 175, 182-188 відмінило 12 776 Гостів, які були розроблені до 1992 року. Але більшість з них діятимуть до початку 2018 року - для того, щоб бізнес встиг пристосуватися до нових умов. При цьому підприємства за бажанням можуть продовжувати їх застосовувати. Передбачається, що відміна Гостів і перехід на техрегламенты звільняє бізнес від зайвих обмежень і стимулює конкуренцію.

4. НБУ залишив облікову ставку на рівні 22%

НБУ залишив облікову ставку на рівні 22% річних - про це говориться в постанові від 17 грудня № 894. Крім того, постановою від 17 грудня № 893 вирішено припинити з 10 січня 2016 року зарахування залишків готівки в касах банків в нацвалюті для покриття обов'язкових резервів (діюча на сьогодні норма дозволяє банкам зараховувати для покриття обов'язкових резервів 75% залишків готівки в касі в нацвалюті).

5. Оновлена методика оцінки майна

14 грудня Прем'єр-міністр підписав постанова № 1033яким внесені зміни у правила оцінки майна. Так, в основу оцінки належить ринкова вартість об'єкту; оцінку абсолютно усього проводитимуть незалежні оцінювачі; стартову ціну контрольних пакетів акцій об'єктів груп "Г" і ПЕК погоджуватиме робоча група, створена Кабміном.

6. Діє Закон про зменшений кворум загальних зборів учасників ТОВ

Набув чинності Закон № 816 - VIIIзгідно з яким загальні збори учасників ТОВ вважаються повноважними, якщо на нім є присутніми учасники (представники учасників), що володіють в сукупності більш ніж 50 % голосів (було 60 %). При цьому засновницькими документами суспільств, в статутному капіталі яких відсутня держчастка, може бути встановлений інший відсоток голосів. Статути ТОВ до приведення їх у відповідність з цим Законом застосовуються в частині, йому що не суперечить.

7. Відміняється ввізне мито на електромобілі

Закон № 822 - VIII відносно ввізного мита на електромобілі підписаний Президентом, офіційно опублікований, і набуде чинності 1 січня 2016 року. Законом встановлюється нульова ставка ввізного мита на транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами (одним або декількома).

8. НКЦБФР пропонує розв'язати проблему "сплячих акціонерів"

НКЦБФР розробила законопроект для врегулювання питання участі в управлінні АТ т.з. "сплячих акціонерів" (які до 12.10.2014 не скористалися своїм правом на зарахування акцій, що належать ним, на рахунки в ЦБ в депозитарній системі). Пропонується визначити механізм визнання ЦБ викупленими емітентом, встановити порядок виплати емітентом власникові таких ЦБ їх ринковій вартості. Це дозволить емітентам зменшити свої витрати.

9. Діють ліцензійні умови туроператорской діяльності

15 грудня набули чинності оновлені Ліцензійні умови здійснення туроператорской діяльності, затверджені постановою Кабміну № 991. Їх дія поширюється на юрособ незалежно від їх організаційно-правової форми і форми власності, які здійснюють і мають намір здійснювати туроператорскую діяльність. Визначений вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії.

10. Мінохоронздоров'я розробило нові вимоги до ЦІЛИТЕЛІВ-ФОП

Мінохоронздоров'я розробив проект наказу про організацію роботи фізосіб-підприємців, які займаються народною медициною (цілительством). Передбачається затвердити Умови заняття народною медициною (цілительством) і Кваліфікаційні вимоги до ФОП. Запропоновано встановити обов'язки цілителя, вимоги до приміщення, в якому цілитель веде прийом пацієнтів, вичерпний перелік дозволених методів цілительства і так далі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини