Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам розповіли, як виявити підробку деяких банкнотів російських рублів

17 грудня 2015, 13:17
634
1
Автор:
Реклама

Останнім часом почастішали факти вилучення із звернення підробних банкнотів номіналом 5000 російських рублів зразка 1997 рокуповідомляє НБУ. Основні зображення і окремі елементи захисту цих підробних банкнотів, зокрема оптично змінне зображення і інфрачервоний захист, імітовані на досить високому рівні.

У листі № 50-04027/99989 Нацбанк роз'яснив основні ознаки підробки :

1. Банкноти склеєні з двох листів, які в ультрафіолетових променях (далі - УФЛ) не люминесцируют.

2. Усі зображення виконані на репродукційному устаткуванні: серія і номер - способом кольорової електрофотографії; інші зображення - кольоровим струминним друком, при цьому кольори зображень візуально подібні до оригіналу.

3. Рельєфність деяких елементів друку імітована деформацією паперу.

4. Водяні знаки імітовані друком і деформацією паперу.

5. Захисна нитка "віконного" типу імітована полімерною смугою, цифрові позначення номінала читаються.

6. Захисні волокна імітовані друком, в УФЛ люминесцируют червоним і жовто-зеленим кольорами (люмінесценція зустрічається не на усіх підробних банкнотах).

6. Мікротексти частково читаються.

7. Ефект зміни кольорів оптично змінного зображення імітоване - при нахилі банкнота колір герба м. Хабаровська міняється з малинового на золотисто-зелений і візуально майже подібний до оригіналу.

8. Елемент MVC (веселкові смуги, які з'являються на полі зліва від зображення пам'ятника Муравьева-амурського під час розгляду банкнота під різними точками зору) імітований тисненням - при нахилі банкнота з'являється слабо виражений муаровий ефект.

9. Зображення емблеми Банку Росії (на справжньому банкноті покрито лаком, який міняє колір) імітоване, але кольори не відповідають оригіналу.

10. На зворотній стороні банкнота УФЛ люминесцирует червоним і жовто-зеленим кольорами (на деяких банкнотах жовто-зеленим кольором або люмінесценція відсутня) невидима двох колірна розетка з позначенням номінала. Колір флуоресценції не відповідає оригіналу.

11. Мікроперфорацію цифрового позначення номінала "5000", яка розташована під гербом Хабаровська, імітовано. Із зворотного боку її можна відчути на дотик.

12. Інфрачервоний захист імітується, при цьому інфрачервона карта зображень на деяких банкнотах подібна до оригіналу.

Для гарантованого виявлення таких підробних банкнотів під час прийняття і ручної обробки готівки банкам необхідно перевіряти декілька захисних елементіввикористовувати збільшувальне скло і універсальні детектори валют.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини